Κρίσιμες διαβουλεύσεις για τη λήξη της απεργίας στον ΟΛΠ
Την αποκλιμάκωση της κρίσης στον Πειραιά, ώστε και το λιμάνι να επαναλειτουργήσει αλλά και υλοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ του ελληνικού κράτους και της κινεζικής Cosco, επιχειρεί η κυβέρνηση. Εντατικές διαβουλεύσεις αρχίζουν από σήμερα, Σάββατο, με τη συνάντηση της Λ.Κατσέλη με εκπροσώπους της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών.
43
Την αποκλιμάκωση της κρίσης στον Πειραιά, ώστε και το λιμάνι να επαναλειτουργήσει αλλά και υλοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ του ελληνικού κράτους και της κινεζικής Cosco, επιχειρεί η κυβέρνηση, ξεκινώντας πυρετώδεις διαπραγματεύσεις.
Σήμερα, Σάββατο, στις 3 το μεσημέρι η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη θα συναντηθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας, με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών.
Σύμφωνα με το Βήμα, η προσπάθεια της κυβέρνησης θα κατευθυνθεί προς δύο στόχους: αφενός να πείσει την κινεζική πλευρά ότι δεν απειλείται η συμφωνία και αφετέρου να πείσει τους απεργούς ότι καταβάλλονται όλες οι αναγκαίες προσπάθειες ούτως ώστε να μην απειληθούν εργασιακά δικαιώματα και θέσεις εργασίας.
Παράλληλα παρέχονται διαβεβαιώσεις ότι από κυβερνητικής πλευράς δεν πρόκειται να κινηθεί καμία διαδικασία για προσβολή της νομιμότητας της απεργίας.
Ένα από τα χαρτιά που αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση είναι η διαπραγμάτευση να μετατοπιστεί στις προαιρέσεις (options) της συμφωνίας για τις υπό κατασκευήν προβλήτες (1+1), προκειμένου να βελτιωθούν κάποιοι όροι της συμφωνίας και να διασφαλιστεί η ισορροπία ελληνικών και κινεζικών συμφερόντων.
Ζήτημα που θα πρέπει να διευθετηθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες είναι το πρόσωπο (ένα ή και περισσότερα) που θα διαχειριστεί το κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων από την ερχόμενη Δευτέρα. Η κινεζική πλευρά έστω και ατύπως, διά μέσου κομματικής αντιπροσωπείας, έχει έλθει σε επαφή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλο, ο οποίος λέγεται πως θα αναλάβει ενεργό ρόλο, όπως πιθανώς και ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πόσο χρόνο θέλει ο εγκέφαλός μας για να αποφασίσει αν θα φάμε κάτι;
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Έρχεται παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
- Συνταγές: Φακές σούπα
- Κρίσιμη η κατάσταση στη Χιλή από τις φονικές πυρκαγιές – Πολλοί νεκροί, δάση και ολόκληρες πόλεις έγιναν στάχτη
- Νέα 48ωρη απεργία από τους οδηγούς ταξί – Τα αιτήματά τους
