
Το φθηνότερο δολάριο μπορεί να βλάψει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, λέει ο Γιούνκερ
Η ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος μπορεί να επιβραδύνει τελικά την ανάκαμψη της ευρωζώνης πλήττοντας τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν κινδυνεύει η γερμανική ανταγωνιστικότητα» λέει ο Γερμανός Καρλ Τέοντορ Γκούτενμπεργκ.
106
Η ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος μπορεί να επιβραδύνει τελικά την ανάκαμψη της ευρωζώνης πλήττοντας τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομίας του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τρέχουσα ισοτιμία δεν «είναι ανησυχητική».
Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι «εάν αυτή η ανοδική τάση του ευρώ των ολίγων τελευταίων εβδομάδων έναντι του δολαρίου, συνεχιστεί, τότε θα προκύψουν κίνδυνοι για τον ρυθμό ανάκαμψης για την οικονομία όλης της ευρωζώνης, λόγω της προδιαγραφόμενης μείωσης των εξαγωγών της, εξαιτίας αυτή τη φορά των συναλλαγματικών ανισορροπιών».
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις Αμερικανών επισήμων, σύμφωνα με τους οποίους «ευνοείται το ισχυρό δολάριο».
Μακράν μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία της Ευρώπης είναι η Γερμανία, με σημαντικό «πελάτη» τις ΗΠΑ. Η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει στο εσωτερικό πολλές επικρίσεις για τα πλεονάσματα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας με τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους, ιδίως όμως επικρίνεται για το «αβυσσαλέο» πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ.
Ο τέως Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας και ένα από τα «φαβορί» για το υπουργείο Οικονομίας (οι συζητήσεις για την κυβέρνηση συνασπισμού βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη), Καρλ Τέοντορ Γκούτενμπεργκ, έκρινε την ίδια ημέρα με δηλώσεις του ότιη τρέχουσα «αδυναμία» του αμερικανικού δολαρίου απέναντι στο ευρώ «δεν αποτελεί εντούτοις λόγο ανησυχίας» όσον αφορά τις γερμανικές εξαγωγές.
Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή το ασθενές δολάριο σημαίνει, στην πράξη, χαμηλό κόστος για τα καύσιμα (που αποτιμώνται σε αμερικανικά δολάρια). «Η ανταγωνιστικότητα των γερμανικών εξαγωγών δεν συναρτάται με την ισοτιμία του ευρώ προς το αμερικανικό δολάριο» εξηγεί.
Το τρέχον χρονικό διάστημα, η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου προς το ευρώ έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο του δεκατετραμήνου. Κάτι τέτοιο διευκολύνει τη συρρίκνωση των αμερικανικών ελλειμμάτων, αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα προβληματισμούς στους αναλυτές της διεθνούς οικονομίας για το «μέλλον» των ευρωπαϊκών εξαγωγών.
«Οι Αμερικανοί διατηρώντας τη χαμηλή ισοτιμία του δολαρίου ως προς το ευρώ καλλιεργούν, εσκεμμένα, διεθνείς ανισορροπίες όσον αφορά την κίνηση των κεφαλαίων» προσθέτει ο Κ.Γκούτενμπεργκ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο Τζέιμς Μποντ δεν θα βγει στις σκοτεινές αίθουσες πριν το 2028
- ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: Η απόφαση του Αρείου Πάγου για υποκλοπές πλήττει τη Δημοκρατία
- Ο Κόντης ήταν μία μεταφυσική τιμωρία για τον Παναθηναϊκό
- Αγορές: Σε τεντωμένο σχοινί – Το ενεργειακό σοκ δεν έχει φανεί ακόμη
- Μεγάλο πλήγμα στον Παναθηναϊκό: Χάνει όλη τη σειρά με τη Βαλένθια ο Σλούκας!
- Μεταφορές χρημάτων, εκπτώσεις και πιστωτικές – Το Χ προσθέτει οικονομικές υπηρεσίες



