«Οι Ιππότες της Κου Κλουξ Κλαν», στην «Εμπόλεμη Ζώνη» στις 23.15 στο Mega
Παρακολουθούν το συνέδριο της οργάνωσης και μιλούν με μέλη και τον ηγέτη της, Τόμας Ρομπ, τον αποκαλούμενο «Μέγα Μάγιστρο».
Στον ίδιο χώρο, κυματίζουν σημαίες διάφορων κρατών που οι λαοί τους θεωρούνται ότι ανήκουν στη λευκή φυλή. Η ελληνική σημαία είναι από τις πρώτες. Δίπλα στο ξύλινο σπίτι που χρησιμεύει ως συνεδριακός χώρος παίζουν μικρά παιδιά με στολές. Οι γονείς τους τα προορίζουν για τη νεολαία της ΚΚΚ.
Το βράδυ, με τη λήξη του συνεδρίου, ο φακός της «Εμπόλεμης Ζώνης», καταγράφει σπάνιες εικόνες από το κάψιμο του ξύλινου σταυρού. Μια τελετή που σε άλλες εποχές σηματοδοτούσε την έναρξη των διώξεων και το λιντσάρισμα δεκάδων Αφροαμερικανών.
Σήμερα τα μέλη της ΚΚΚ δεν φορούν κουκούλες και λευκούς μανδύες παρά μόνο σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Το κοστούμι και η στολή με τα ανάλογα διακριτικά χαρακτηρίζει την πολιτική στροφή της οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι στις μέρες μας αποκηρύσσει κάθε πράξη βίας.
Στην Αμερική του Μπαράκ Ομπάμα και της βαθιάς οικονομικής κρίσης, τέτοιες ακραίες οργανώσεις και ομάδες ανασυγκροτούνται, στρατολογούν νέα μέλη και επανέρχονται στο προσκήνιο.
Χρησιμοποιούν το ιδεολόγημα της υπεροχής της λευκής φυλής έναντι των άλλων φυλών, τον αντισημιτισμό, και την ομοφυλοφοβία. Με τη ρητορική, τη δράση και τις τελετές τους, ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες βίας και πράξεων καταπίεσης και εκφοβισμού.
Στο πρώτο φετινό ντοκιμαντέρ της «Εμπόλεμης Ζώνης», ο Σωτήρης Δανέζης αποκαλύπτει τα πρόσωπα κάτω από τις κουκούλες του μίσους και του ρατσισμού, τους «Ιππότες της Κου Κλουξ Κλαν».
ΣΕΝΑΡΙΟ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Σωτήρης Δανέζης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δημήτρης Γεράρδης
ΕΡΕΥΝΑ: Αναστασία Μουμτζάκη, Έλλη Κοκκινοπούλου
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Ιωάννα Λουλούδη
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιώργος Μαγουλάς
ΜΟΝΤΑΖ: Κώστας Χριστακόπουλος, Αλέξανδρος Κωνστάντης
ΓΡΑΦΙΚΑ: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου
- Ποδοσφαιριστής έριξε… νοκ-άουτ αντίπαλο με αγκωνιά! Συνελήφθη και αποδεσμεύθηκε από την ομάδα του
- «Αηδιαστικά μορφωμένοι» – Το νέο trend των social media θα μας κάνει πιο έξυπνους, ή απλά πιο ενοχλητικούς;
- Ιράν: Ο αρχηγός της αστυνομία καλεί τους διαδηλωτές «να παραδοθούν» για να αντιμετωπιστούν με «επιείκεια»
- Ο κομβικός ρόλος του Ζέλσον στην μεγάλη «μάχη» με την Λεβερκούζεν
- LIVE: Παναιτωλικός – Λεβαδειακός
- Reuters: Εντοπίστηκε σπασμένος σύνδεσμος στις ράγες της Κόρδοβα στην Ισπανία


