Ανακαλεί την ασυλία Μπερλουσκόνι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας
Σεισμό στην κεντροδεξιά προκαλεί η ετυμηγορία της ιταλικής Δικαιοσύνης περί αντισυνταγματικότητας του νόμου που καλύπτει με ασυλία τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι δίκες για διαφθορά ξεπαγώνουν, όμως ο Καβαλιέρε λέει ότι δεν παραιτείται και καταγγέλλει ως είθισται πολιτικά υποκινούμενη απόφαση.
51
Σεισμό στην κεντροδεξιά προκαλεί η ετυμηγορία της ιταλικής Δικαιοσύνης περί αντισυνταγματικότητας του νόμου που καλύπτει με ασυλία τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι δίκες για διαφθορά ξεπαγώνουν, όμως ο Καβαλιέρε λέει ότι δεν παραιτείται και καταγγέλλει ως είθισται πολιτικά υποκινούμενη απόφαση.
«Πάμε μπροστά» ήταν το πρώτο σχόλιο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μιλώντας στους δημοσιογράφους που είχαν συρρεύσει έξω από την κατοικία του στη Ρώμη, ο Καβαλιέρε δήλωσε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι «πολιτικό όργανο» της Αριστεράς και κάθε δίκη σε βάρος του είναι «φάρσα».
Μετά από δύο ημέρες διαβουλεύσεων το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας ανέτρεψε τελικώς το νόμο που έκοψε και έραψε στα μέτρα του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θεσπίζοντας ασυλία για τα τέσσερα ανώτατα θεσμικά αξιώματα του ιταλικού κράτους (πρωθυπουργός, πρόεδρος Δημοκρατίας και πρόεδροι Βουλής και Γερουσίας).
Οι δικαστές έκριναν ότι ο νόμος Αλφάνο (από το όνομα του υπουργού Δικαιοσύνης που πέρασε το νόμο υπέρ του Μπερλουσκόνι τον Ιούλιο του 2008) παραβιάζει κατάφωρα την βασική συνταγματική αρχή της ισότητας όλων των πολιτών έναντι του νόμου.
Αμεση συνέπεια της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα είναι να βρεθεί ο Μπερλουσκόνι ξανά απέναντι στους δικαστές του Μιλάνου με την επανέναρξη των ακροαματικών διαδικασιών για δύο δικαστικές υποθέσεις σε βάρος του.
Στην πρώτη δίκη ο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για δωροδοκία του Βρετανού δικηγόρου Ντέβιντ Μίλς έναντι ψευδών καταθέσεων σε δύο δίκες τη δεκαετία του 90, στο πλαίσιο ερευνών για παράκτιες εταιρίες του ομίλου Fininvest. Η δεύτερη υπόθεση αφορά στην υπερτιμολόγηση των δικαιωμάτων τηλεοπτικών εκπομπών από την τηλεόραση του ομίλου Mediaset που του ανήκει στον Καβαλιέρε.
Εν όψει της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας το κλίμα ήταν εξαιρετικά τεταμένο στην Ιταλία με τον Ουμπέρτο Μπόσι, ηγέτη της Λέγκας του Βορρά και κυβερνητικό σύμμαχο του Μπερλουσκόνι, να προειδοποιεί ότι «εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, θα κινητοποιήσουμε το λαό, διότι διαθέτουμε λαϊκές μάζες»…
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης τη σκυτάλη έλαβε ο εκπρόσωπος του Μπερλουσκόνι, δηλώνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν παραιτείται και η δικαστική ετυμηγορία είναι πολιτικά υποκινούμενη.
«Αυτή είναι μία πολιτικά υποκινούμενη απόφαση, αλλά ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η κυβέρνηση και η πλειοψηφία θα συνεχίσουν να κυβερνούν, όμως κάνουν από τον Απρίλιο του 2008, όπως ζήτησαν οι Ιταλοί με τις ψήφους τους» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάολο Μποναϊούτι.
Από τις πρώτες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν ήταν εκείνη της κεντροδεξιάς αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνταγματικών Θεμάτων Γιόλε Σαντέλι, η οποία ανέφερε ότι «το Συνταγματικό δικαστήριο διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό και κατά συνέπεια τίθεται ένα θέμα δημοκρατικών διαδικασιών».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χαρίτσης και Σακελλαρίδης δοκιμάζουν τα όριά τους: Συνέδριο επιβίωσης ή ρήξης για τη Νέα Αριστερά – Το βλέμμα στον Τσίπρα
- Workmonitor 2026: Δεύτερη δουλειά για να βγει ο μήνας ψάχνει ο ένας στους δύο Έλληνες εργαζόμενους
- Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και οι Polkar στον Σταυρό του Νότου Club
- Σάρωσε τη Ρόδο η κακοκαιρία – Η θάλασσα βγήκε στο λιμάνι, πλοίο έδωσε μάχη με τα κύματα
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Σάρωσε τη χώρα η φονική κακοκαιρία: Δύο νεκροί, πλημμύρες, παγίδες θανάτου δρόμοι στην Αττική

