Έλλειμμα 6%-6,5% για το 2009 βλέπει η ΕΣΥΕ στα στοιχεία που απέστειλε στην Eurostat
Στην κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat θα αποστείλει εντός της Τετάρτης η ΕΣΥΕ, τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2008 και τις εκτιμήσεις για το 2009. Για φέτος, προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή του 6% του ΑΕΠ.
27
Στην Eurostat θα αποστείλει εντός της Τετάρτης η ΕΣΥΕ, τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2008 και τις εκτιμήσεις για το 2009.
Για το 2008, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κάνουν λόγο για έλλειμμα 5% του ΑΕΠ, ενώ για φέτος προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή του 6%.
Τα στοιχεία θα συζητηθούν κατά την άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) και της ΕΕ (Ecofin), την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Στοκχόλμη.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Τζαννίνης.
Οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα της προεκλογικής περιόδου και της «κόντρας» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την οικονομία.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Γ.Παπαθανασίου είχε αρχικά μιλήσει για 6%, ενώ αργότερα έκανε λόγο για έλλειμμα έως 8% του ΑΕΠ, εφόσον, όπως είπε, δεν αποδώσουν ή δεν εφαρμοστούν τα φορολογικά και άλλα μέτρα που έχει προωθήσει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση (όπως η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων).
Ο Κ.Καραμανλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στο Reuters, είπε ότι θα διαμορφωθεί στο 6% του ΑΕΠ, «αν όλα πάνε καλά, με την εφαρμογή των πολιτικών που έχουμε ήδη κάνει».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνουν, ότι η κυβέρνηση «αποκρύπτει» τα πραγματικά μεγέθη, ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμα και το 10% έως το τέλος του έτους.
Το ταμειακό έλλειμμα έχει ήδη φθάσει στο 8% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού να έχει αγγίξει τα 20 δισ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φειδίας Παναγιώτου: Φερόμενη έρευνα σε βάρος του από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Ο ίδιος δηλώνει άγνοια
- Μεξικό: Εξέδωσε στις ΗΠΑ 37 φερόμενα ως μέλη συμμοριών
- Νίγηρας: Σφαγή 31 αμάχων σε επίθεση που αποδίδεται στους τζιχαντιστές
- Ισραήλ: «Σε υψηλή ετοιμότητα» για το Ιράν και σε «συντονισμό» με τις ΗΠΑ
- ΕΕ – ΗΠΑ: «Στοίχημα με ρίσκο» αποκαλεί ο CEO της UBS την αποεπένδυση από την αμερικανική οικονομία
- Ο Τραμπ είχε μια «πολύ σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία» με τον Ερντογάν που «συμπαθεί πολύ»