Τη «διαφάνεια» των αφγανικών εκλογών υπερασπίζεται ο Χαμίντ Καρζάι
Την εμπιστοσύνη του στην αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας εκφράζει ο Χαμίντ Καρζάι παρά το μπαράζ καταγγελιών για νοθεία. Αρνείται ότι υπήρξαν μεγάλης κλίμακας παρατυπίες και λέει ότι είναι «σοκαρισμένος» από τις δηλώσεις των παρατηρητών της ΕΕ ότι μπορεί να είναι προϊόν νοθείας το ένα τέταρτο του συνόλου των ψήφων.
51
Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας της 20ής Αυγούστου εκφράζει ο Χαμίντ Καρζάι παρά το μπαράζ καταγγελιών για νοθεία. Αρνείται ότι υπήρξαν μεγάλης κλίμακας παρατυπίες και λέει ότι είναι «σοκαρισμένος» από τις δηλώσεις των παρατηρητών της ΕΕ ότι μπορεί να είναι προϊόν νοθείας το ένα τέταρτο του συνόλου των ψήφων.
«Πιστεύω ακράδαντα στη διαφάνεια των εκλογών, στην τιμιότητα του αφγανικού λαού και στην ακεραιότητα της κυβέρνησης ως προς τη διαδικασία» δήλωσε ο Καρζάι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ.
«Η νοθεία, αν έχει σημειωθεί, θα πρέπει να διερευνηθεί και να διερευνηθεί δίκαια και χωρίς προκατάληψη» είπε στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι τα αφγανικά όργανα είναι αρμόδια να ερευνήσουν τις όποιες καταγγελίες νοθείας.
Αποδέχθηκε ότι υπήρξαν ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ήταν «μεροληπτικοί» υπέρ του ίδιου και άλλοι που υποστήριξαν τον βασικό του αντίπαλο για την αφγανική προεδρία, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Αμπντάλα Αμπντάλα. «Αυτό είναι αναπόφευκτο έως ότου το Αφγανιστάν γίνει ένα πιο σταθερό κράτος» είπε.
Όμως, υποστήριξε ότι δεν σημειώθηκε νοθεία στο βαθμό που περιγράφουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Καρζάι καταλόγισαν την Τετάρτη ανευθυνότητα και μεροληψία στους παρατηρητές της ΕΕ μετά τη δήλωσή τους ότι μπορεί να είναι προϊόν νοθείας, κυρίως υπέρ του απερχόμενου προέδρου, το ένα τέταρτο του συνόλου των ψήφων στις εκλογές της 20ής Αυγούστου, δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύριο ψήφοι.
«Η ανακοίνωση της αποστολής των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον αριθμό των ύποπτων ψήφων είναι μεροληπτική, ανεύθυνη και έρχεται σε αντίφαση με το αφγανικό Σύνταγμα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα του Καρζάι.
Την ίδια ώρα η εκλογική επιτροπή του Αφγανιστάν ανακοίνωσε τα σχεδόν τελικά αποτέλεσματα που δίνουν στον Χαμίντ Καρζάι τη νίκη με ποσοστό 54,6% έναντι 27,8% που συγκεντρώνει ο κύριος αντίπαλός του Αμπντάλα Αμπντάλα, ο οποίος και αμφισβητεί την εγκυρότητα της διαδικασίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Πυρ και μανία» ο Τραμπ κατά των New York Times μετά τη δημοσίευση δυσμενούς δημοσκόπησης – «Εγκληματική ενέργεια»
- Νικολάς Μαδούρο: Από το γαλάζιο φούτερ της Origin στη γκρι φόρμα της Nike
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα που επέλεξε ο Μπενίτεθ για το παιχνίδι με τη Φερεντσβάρος (pic)
- Κίνα: Η αστυνομία συνέλαβε δύο άντρες για την ανάρτηση μίας εικόνας με… «γκέι πάντα»
- ΠΑΟΚ: Η μεγάλη ευκαιρία με το «τακουνάκι» του Γιακουμάκη (vid)
- «Τα γυμνά της μητέρας μου είναι δώρο» – Η κόρη της Σίντι Κρόφορντ, Κάια Γκέρμπερ, για τη μοναχική παιδική ηλικία και το «χαμαιλεοντικό» αύριο

