53

Την Τρίτη εκτοξεύθηκε ο πρώτος νοτιοκορεατικός πύραυλος από το διαστημικό κέντρο της χώρας. Η κίνηση έρχεται περίπου τέσσερις μήνες μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Β.Κορέα, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις διεθνώς.

Ο πύραυλος της Σεούλ, με την ονομασία Naro-1 και μήκος 33 μέτρα, εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο της Ν.Κορέας, που βρίσκεται σε ένα νησί στα νότια της χώρας.

Η Β.Κορέα έσπευσε να δηλώσει ότι θα παρακολουθήσει τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την εκτόξευση του πυραύλου από την Ν.Κορέα.

Η Πιονγιάνγκ είχε χαρακτηρίσει ειρηνική εξέλιξη στο διαστημικό της πρόγραμμα την εκτόξευση του δικού της πυραύλου στο Διάστημα, ωστόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε καταδικάσει την κίνηση ως παραβίαση των ψηφισμάτων που απαγορεύουν στην Β.Κορέα να έχει βαλλιστικούς πυραύλους.

Η διεθνής κοινότητα δεν αμφισβητεί ότι το διαστημικό πρόγραμμα της Ν.Κορέας έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς. Η Σεούλ, εξάλλου, έχει συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ που την εμποδίζει να αναπτύξει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου να αποφευχθεί ένας εξοπλιστικός ανταγωνισμός με άλλες σημαντικές οικονομίες της Νότιας Ασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press