Κάπνισμα, υπέρταση και διαβήτης προδιαθέτουν στην εκδήλωση άνοιας
Λονδίνο: Οι μεσήλικες που καπνίζουν, έχουν υπέρταση ή διαβήτη αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Λονδίνο: Οι μεσήλικες που καπνίζουν, έχουν υπέρταση ή διαβήτη αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Τα άτομα κάτω των 55 ετών που καπνίζουν πενταπλασιάζουν τον ατομικό τους κίνδυνο και ο διαβήτης τον τριπλασιάζει, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της αμερικανικής μελέτης που βασίστηκε σε δείγμα περισσοτέρων από 11.000 ατόμων.
Εν τω μεταξύ άλλη έρευνα δείχνει ότι οι πνευματικές ασκήσεις μπορεί να καθυστερήσουν την απαρχή της άνοιας. Δηλαδή η επίλυση σταυρολέξων, τα χαρτιά ή άλλες παρόμοιες πνευματικές δραστηριότητες μπορεί να καθυστερήσουν την έκπτωση της μνήμης σε άτομα που τελικά εκδηλώνουν άνοιας.
Η ερευνητική ομάδα που συνέστησαν τα Πανεπιστήμια της Μινεσότα, της Βόρειας Καρολίνα, του Νοσοκομείου «Τζονς Χοπκινς» και του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μισισιπή, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερα από 11.000 άτομα 46-70 ετών.
Σε μια περίοδο 12-14 ετών, 203 άτομα διαγνώστηκαν με άνοια, και οι παράγοντες του τρόπου ζωής κατά την μέση ηλικία φάνηκε ότι παίζουν σημαντικό ρόλο.
Το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης σχετίζονταν άμεσα με την άνοια, παρατήρηση αναμενόμενη αφού και οι τρεις αυτοί παράγοντες προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο και τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τον τροφοδοτούν.
Οι ενεργοί καπνιστές έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να εκδηλώσουν άνοια, τα άτομα με υπέρταση είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες και οι πάσχοντες από διαβήτη είχαν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες, συγκριτικά με τους μη διαβητικούς.
Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την σημασία των πρώιμων τροποποιήσεων του τρόπου διαβίωσης και την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για την πρόληψη της άνοιας.
health.in.gr
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη σωφρονιστικός υπάλληλος – Κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών
- Ιταλία: Δίχρονο παιδί κινδυνεύει να πεθάνει έπειτα από πρωτοφανές ιατρικό λάθος σε μεταμόσχευση
- Kαταιγίδα Nils: Σαρώνει τη Γαλλία – Ένας νεκρός και 850.000 σπίτια χωρίς ρεύμα
- Καταγγέλει τον Ηλιόπουλο η ΠΑΕ Ολυμπιακός
- Όταν η σαλάτα μπήκε στο μενού – Απολίθωμα 300 εκατ. ετών ανήκει σε ένα από τα πρώτα φυτοφάγα ζώα
- Φάμελλος: «Oποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις διαφθορά και καθεστώς Μητσοτάκη, η ΝΔ στα σκάνδαλα έχει άριστη κατάρτιση»