Κάπνισμα, υπέρταση και διαβήτης προδιαθέτουν στην εκδήλωση άνοιας
Λονδίνο: Οι μεσήλικες που καπνίζουν, έχουν υπέρταση ή διαβήτη αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Λονδίνο: Οι μεσήλικες που καπνίζουν, έχουν υπέρταση ή διαβήτη αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Τα άτομα κάτω των 55 ετών που καπνίζουν πενταπλασιάζουν τον ατομικό τους κίνδυνο και ο διαβήτης τον τριπλασιάζει, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της αμερικανικής μελέτης που βασίστηκε σε δείγμα περισσοτέρων από 11.000 ατόμων.
Εν τω μεταξύ άλλη έρευνα δείχνει ότι οι πνευματικές ασκήσεις μπορεί να καθυστερήσουν την απαρχή της άνοιας. Δηλαδή η επίλυση σταυρολέξων, τα χαρτιά ή άλλες παρόμοιες πνευματικές δραστηριότητες μπορεί να καθυστερήσουν την έκπτωση της μνήμης σε άτομα που τελικά εκδηλώνουν άνοιας.
Η ερευνητική ομάδα που συνέστησαν τα Πανεπιστήμια της Μινεσότα, της Βόρειας Καρολίνα, του Νοσοκομείου «Τζονς Χοπκινς» και του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μισισιπή, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερα από 11.000 άτομα 46-70 ετών.
Σε μια περίοδο 12-14 ετών, 203 άτομα διαγνώστηκαν με άνοια, και οι παράγοντες του τρόπου ζωής κατά την μέση ηλικία φάνηκε ότι παίζουν σημαντικό ρόλο.
Το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης σχετίζονταν άμεσα με την άνοια, παρατήρηση αναμενόμενη αφού και οι τρεις αυτοί παράγοντες προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο και τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τον τροφοδοτούν.
Οι ενεργοί καπνιστές έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να εκδηλώσουν άνοια, τα άτομα με υπέρταση είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες και οι πάσχοντες από διαβήτη είχαν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες, συγκριτικά με τους μη διαβητικούς.
Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την σημασία των πρώιμων τροποποιήσεων του τρόπου διαβίωσης και την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για την πρόληψη της άνοιας.
health.in.gr
- Τραγωδία στην Κόνιτσα: 80χρονος φρόντιζε τον κήπο, έχασε την ισορροπία του και καρφώθηκε σε κάγκελα περίφραξης
- Δημήτρης Χατζής: Στο βάθος της ελληνικής πραγματικότητας
- Πειραματικό φάρμακο νέας προσέγγισης δείχνει να επιβραδύνει την Αλτσχάιμερ
- Ανοίγουν επτά κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες στο Δήμο Αθηναίων
- Ο Λέον Μπλακ στο επίκεντρο της έρευνας για τον Έπσταϊν – Οι καταθέσεις, τα εκατομμύρια και οι νέες κλητεύσεις
- Παρουσιάζεται ο Οσμάν από τον ΠΑΟΚ
- Ενισχύονται οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
- Στον 69χρονο αγνοούμενο από την Επανομή ανήκει η σορός που βρέθηκε στον Κορινό Πιερίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442