
Συνεργασία ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού για την οικονομική κρίση και τη νέα γρίπη
«Συντονισμένη προσπάθεια» για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων, μεταξύ των οποίων η οικονομική κρίση και το εμπόριο, η διακίνηση ναρκωτικών αλλά και η νέα γρίπη, θα καταβάλουν οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς. Η δέσμευση έγινε μετά τη Σύνοδο των Ηγετών της Βόρειας Αμερικής στο Μεξικό.
106
«Συντονισμένη προσπάθεια» για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων, μεταξύ των οποίων η οικονομική κρίση και το εμπόριο, η διακίνηση ναρκωτικών αλλά και η νέα γρίπη, θα καταβάλουν οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς.
Σε κοινή τους δήλωση μετά τη συνάντηση, οι ηγέτες των τριών χωρών ανέφεραν ότι θα απαντήσουν με «κοινό, υπεύθυνο και διαφανή» τρόπο στην εξάπλωση της νέας γρίπης.
Οι τρεις ηγέτες τόνισαν την ανάγκη συντονισμένης δράσης για την οικονομική ανάπτυξη των τριών χωρών, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα να τονίζει ότι στην παρούσα οικονομική κρίση «το εμπόριο πρέπει να επεκτείνεται και όχι να περιορίζεται».
Ο Μπ.Ομπάμα αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα «τακτοποιημένης και νόμιμης» μετανάστευσης, ενώ στα διμερή θέματα Μεξικό και ΗΠΑ κεντρική θέση κατείχε η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και του εμπορίου όπλων.
Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μη διαθέσει μέρος των προβλεπόμενων κονδυλίων για την καταπολέμηση των διασυνοριακών εγκληματικών δραστηριοτήτων, εξαιτίας καταγγελιών για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αρχές του Μεξικό. Ο πρόεδρος του Μεξικό διαβεβαίωσε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα θα τηρηθούν».
Η συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό θεσμοθετήθηκε επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, και συνήθως αποφέρει υποσχέσεις συνεργασίας, χωρίς χάραξη όμως καινοτόμων πολιτικών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συνομίλησε επί δύο ώρες με τον Καναδό πρωθυπουργό, Στίφεν Χάρπερ και τον Μεξικανό πρόεδρο, Φελίπε Καλντερόν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Γάζα: Τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Οι 3 έξω από σχολείο
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τα λάθη κοστίζουν
- Έξυπνα γυαλιά: Οι συσκευές της Meta σε μετατρέπουν σε «ηλίθιο με κάμερα στο πρόσωπο»
- Πόλεμος Ιράν: Οικονομικός «σεισμός» με άλμα στο πετρέλαιο, μπλόκο στο Ορμούζ και παγκόσμια κρίση
- Κρήτη: Νέα επιχείρηση διάσωσης μεταναστών – Εντοπίστηκαν από γαλλικό πολεμικό πλοίο και αεροσκάφος της frontex
- Κίνα: Γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αντικαθιστά θέσεις εργασίας στη χώρα

