106

Την εκτίμησή του ότι το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, παρουσιάστηκε όμως αισιόδοξος για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Ο Ομπάμα, συνεπής με τις δηλώσεις του τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τις οποίες ανακοινώθηκαν ποσοστά ανεργίας-ρεκόρ για τα δεδομένα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι περιμένει «να δούμε την ανεργία να συνεχίζει να ανεβαίνει για κάποιους μήνες».

Μετά τη συνάντησή του με τον Ολλαλδό πρωθυπουργό, Γιαν Πέτερ Μπάλκενεντε, εξήγησε ότι «ιστορικά ακόμη κι όταν η οικονομία ξεκινάει να αναρρώνει, η θετική ανάπτυξη, κατά κανόνα, καθυστερεί για κάποιο καιρό».

Παράλληλα, δήλωσε ότι «έχουμε δει σταθεροποίηση στις οικονομικές αγορές, και αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες αρχίζουν να δανείζονται και οι τράπεζες ξεκινούν και πάλι να εκδίδουν δάνεια».

Ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα επισημάνει τη «σημασία καλοπληρωμένων δουλειών» κατά την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press