38

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, δήλωσε ότι θα επιστρέψει την Πέμπτη στη χώρα του, αψηφώντας το πραξικόπημα που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο.

Μιλώντας από τη Μανάγκουα, την πρωτεύουσα της Νικαράγουας, ο Σελάγια είπε ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, προσφέρθηκε να τον συνοδεύσει στην Ονδούρα μετά τις συνομιλίες που θα έχουν την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ο Σελάγια είπε ότι αποδέχτηκε την προσφορά.

Εν τω μεταξύ, ο Σελάγια πρόκειται να εκφωνήσει λόγο την Τρίτη στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την Τρίτη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί τα κράτη μέλη του να μην αναγνωρίσουν ως νόμιμη οποιαδήποτε άλλη κυβέρνσηη στην Ονδούρα πλην εκείνης του Σελάγια. Στο ίδιο ψήφισμα απαιτείται και η «άμεση και άνευ όρων αποκατάσταση» της κυβέρνησης του Σελάγια.

Το ψήφισμα ετοιμάστηκε με πρωτοβουλία κρατών της αμερικανικής ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, αλλά ως ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης (και όχι του Συμβουλίου Ασφαλείας) δεν έχει δεσμευτική ισχύ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ