Πυρκαγιά στο πιλοτήριο οδηγεί σε αναγκαστική προσγείωση αυστραλιανό Airbus Α330
Αεροσκάφος Airbus A330 αυστραλιανής εταιρείας πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Γκουάμ λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο πιλοτήριο, λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στον Ατλαντικό με αεροπλάνο ιδίου τύπου της Air France. Αρνείται η Airbus ότι σκοπεύει να καθηλώσει το στόλο των Α330-Α340.
51
Αεροσκάφος Airbus A330 αυστραλιανής εταιρείας πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Γκουάμ μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στο πιλοτήριο, μόλις λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στον Ατλαντικό με αεροπλάνο ιδίου τύπου της Air France. Διαψεύδει η Airbus ότι σκοπεύει να καθηλώσει το στόλο των Α330-Α340.
Αναγκαστική προσγείωση Airbus A330
Αεροσκάφος τύπου Airbus A330-200 της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Jetstar της Αυστραλίας πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Γκουάμ μετά την εκδήλωση φωτιάς στο πιλοτήριο, μόλις μερικές ημέρες μετά την αεροπορική τραγωδία που έπληξε την Air France, όταν ένα αεροσκάφος του ιδίου τύπου έπεσε στον Ατλαντικό.
Το αεροσκάφος της Jetstar, μερικής ιδιοκτησίας του κρατικού αερομεταφορέα της Αυστραλίας Qantas, εκτελούσε πτήση από την Ιαπωνία στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, περίπου τέσσερις ώρες μετά την απογείωση του αεροσκάφους εκδηλώθηκε φωτιά κοντά σε ένα από τα παράθυρα του πιλοτηρίου, αναγκάζοντας το πλήρωμα να σπεύσει να τη σβήσει και να ζητήσει αναγκαστική προσγείωση στο Γκουάμ. Η φωτιά δεν έγινε αισθητή στην καμπίνα των επιβατών και ουδείς τραυματίστηκε.
Οι 203 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση JQ20 ήταν όλοι Ιάπωνες.
Το περιστατικό, το οποίο αφορά ακριβώς το ίδιο μοντέλο αεροσκάφους με εκείνο του γαλλικού αερομεταφορέα που κατέπεσε την 1η Ιουνίου στον Ατλαντικό παρασύροντας 228 ανθρώπους στο θάνατο, θα ερευνηθεί από Αυστραλιανούς αξιωματούχους που μεταβαίνουν ήδη στο Γκουάμ.
Ο Τζέφρι Τόμας, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Air Transport World, εκτίμησε ότι η φωτιά ενδέχεται να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στο σύστημα θέρμανσης του παραθύρου. «Τέτοιου είδους γεγονότα υποτίθεται ότι είναι αδύνατο να συμβούν» τόνισε.
Η αυστραλιανή Qantas έχει διαβεβαιώσει ότι τα Airbus που διαθέτει είναι ασφαλή και έχει διαψεύσει ότι το πρόβλημα των αισθητήρων ταχύτητας του A330 σχετίζεται με τις δύο ανεξήγητες απώλειες ύψους που υπέστη ένα τέτοιο αεροπλάνο πάνω από την Δυτική Αυστραλία πριν λίγο καιρό με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετοί τραυματισμοί και το αεροπλάνο να προχωρήσει σε αναγκαστική προσγείωση.
Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε την Πέμπτη και αεροσκάφος της ρωσικής εταιρείας Aeroflot που εκτελόύσε εσωτερική πτήση. Το αεροσκάφος, τύπου Airbus A320, προσγειώθηκε στο Νοβοσιμπίρσκ στη Δυτική Σιβηρία εξαιτίας ενός ραγίσματος στο τζάμι του πιλοτηρίου. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό.
Διαψεύδει η Airbus καθήλωση των A330-A340
Η Airbus διέψευσε, εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Figaro που ανέφερε ότι σχεδιάζει να καθηλώσει στο έδαφος το στόλο των αεροσκαφών A330 και A340 μετά την τραγωδία στον Ατλαντικό, διαβεβαιώνοντας ότι τα αεροσκάφη είναι ασφαλή για πτήσεις.
«Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο καθήλωσης του στόλου διότι είναι ασφαλή για να πετούν» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος της Airbus, Στέφαν Σαφράτ.
Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του ομίλου Air France-KLM Πιέρ-Ανρί Γκουρζόν δήλωσε την Πέμπτη ότι «δεν έχει πειστεί» πως οι αισθητήρες ταχύτητας ευθύνονται για το δυστύχημα της 1ης Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας πάντως την επιτάχυνση του προγράμματος αντικατάστασής τους στα αεροπλάνα A330/340.
«Το πρόγραμμα αυτό επιταχύνεται επειδή γνωρίζουμε πως σ αυτό το δυστύχημα υπήρξε πρόβλημα με τη μέτρηση της ταχύτητας» δήλωσε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις επικρίσεις για έλλειψη διαφάνειας στις ανακοινώσεις της Air France μετά το δυστύχημα, απάντησε με θυμό: «Επειδή δεν έχω πειστεί πως οι αισθητήρες είναι η αιτία του δυστυχήματος, δεν έχω λόγω να κάνω ανακοίνωση».
Ύποπτοι τρομοκρατίας στη μοιραία πτήση;
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του περιοδικού L Express αναφέρει ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι τα ονόματα δύο επιβατών της πτήσης που κατέπεσε στο Ατλαντικό ταιριάζουν με αυτά δύο υπόπτων που συνδέονται με ισλαμική τρομοκρατία.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι ημερομηνίες γέννησης των επιβαινόντων δεν είναι διαθέσιμες, και μπορεί να πρόκειται απλώς για παρεμφερή ονόματα.
Ανώτατο στέλεχος της γαλλικής υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας δήλωσε όμως ότι οι γαλλικές υπηρεσίες «δεν εντόπισαν ονόματα υπόπτων» στη λίστα επιβαινόντων της πτήσης 447. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σε λίστα υπόπτων, αλλά δεν είναι σε δική μας» επισήμανε υπό καθεστώς ανωνυμίας Γαλλίδα αξιωματούχος.
Και άλλες υπηρεσίες που συμμετέχουν στις έρευνες δήλωσαν επίσης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η τρομοκρατία έχει οποιαδήποτε σχέση με τη μοιραία πτήση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λειψυδρία: Αύξηση των αποθεμάτων νερού στο φράγμα Πηνειού, ανάσα και για τον Μόρνο μετά την κακοκαιρία
- Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση για το 2026
- Επίδομα έως 17.500 ευρώ από τη ΔΥΠΑ: Ανοίγει η πλατφόρμα για νέους 18–29 ετών
- Ξεσπά ο πατέρας του παιδιού που η διευθύντρια τον φίμωσε με χαρτοταινία – «Περιμένω να ακούσω γιατί»
- LIVE: Μπέρνλι – Τότεναμ
- Νταλίκα τυλίχθηκε στις φλόγες στην Εγνατία Οδό – Μετέφερε πλαστικά