28

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, ερωτώμενος για τη Siemens τόνισε ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά την κυβέρνηση, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «η ΝΔ δεν είχε ούτε έχει δοσοληψίες με τη Siemens».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι μέχρι σήμερα «έχει αποδειχθεί στην ουσία ότι υπήρξε χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ επί Τσουκάτου. Τα υπόλοιπα θα τα βγάλει η δικαστική έρευνα».

Σε ό,τι αφορά τη διαφυγή στο εξωτερικό υπόπτων για την υπόθεση Siemens και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην υπόθεση Καραβέλα μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι γίνεται έρευνα αν καθυστέρησαν συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά πρόσθεσε ότι είναι «αστείο και κωμικό» να λέγεται ότι μία κυβέρνηση ή ο οποιοσδήποτε υπουργός ζήτησε από τις υπηρεσίες του να καθυστερήσουν για να προλάβει ο περί ου ο λόγος να φύγει από τη χώρα.

Η υπόθεση αυτή, πρόσθεσε αφορά τις κυβερνήσεις του χθες, καθώς εκείνη την περίοδο έγιναν οι μεγάλες συμβάσεις του ΟΤΕ, οι προγραμματικές συμφωνίες με τεράστιο αντικείμενο και αδιαφανείς διαδικασίες.

Η Νέα Δημοκρατία, υπογράμμισε, δεν έχει πάρει ούτε χορηγία, ούτε χρηματοδότηση, ενώ δήλωσε ότι διαψεύστηκαν και από το γραμματέα του κόμματος και από τον επίτιμο πρόεδρο, αλλά και από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα περί εγγράφου για ροή είκοσι εκατομμυρίων μάρκων από τη Siemens στη Mayo και στο ταμείο της ΝΔ.

Απορρίπτοντας τα περί απόπειρας παραγραφής με το κλείσιμο της Βουλής, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε πως «καμία υπόθεση δεν έμεινε εκκρεμής» και υπογράμμισε ότι «όλες ήρθαν και συζητήθηκαν στη Βουλή και γίνανε εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές».

Υπεραμύνθηκε, μάλιστα, της επιλογής αυτής, υποστηρίζοντας ότι η Βουλή έκλεισε προκειμένου οι ευρωεκλογές να γίνουν με πολιτικούς όρους.

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του κατά του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι παραδοσιακά, παραμονές εκλογών «όταν πέφτει πανικός, προσανατολίζεται σε άλλου είδους πολιτικές μεθοδεύσεις».

Ο πρωθυπουργός άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών ή ακόμα και του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων.

Διαμήνυσε μάλιστα ότι δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή. Ωστόσο, τόνισε ότι «αυτό εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες, ο κυριότερος των οποίων είναι να σε θέλουν και οι άλλοι».

Ερωτώμενος για τα αν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια όσοι έχουν εμπλακεί σε σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «όλοι και όλα αξιολογούνται από τη δράση τους, την προσφορά τους στην κυβέρνηση και στην παράταξη, τη συμπεριφορά τους».

Ο κ. Καραμανλής έθεσε ως στόχο του κόμματος τη νίκη στις ευρωεκλογές, λέγοντας, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα αλλάξει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις.

«Δίνουμε αγώνα, πάμε για τη νίκη, τα δίνω και θα τα δώσω όλα. Ασχέτως του αποτελέσματος την άλλη μέρα κυβέρνηση και πρωθυπουργός κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν στο επίπεδο της αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης» είπε.

Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαιτερότητες, αλλά το όποιο αποτέλεσμα πρέπει να εκτιμηθεί.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα Σημίτη για να δώσει «δαχτυλίδι» μετά από μια ενδεχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές με μεγάλη διαφορά, λέγοντας «δεν μοιάζουμε. Εγώ είμαι εδώ, στα 53 μου δεν είμαι έτοιμος για να συνταξιοδοτηθώ».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την ηγεσία της ΝΔ εάν ηττηθεί στις εθνικές εκλογές και τα σενάρια που γράφονται, ο κ. Καραμανλής είπε «δεν ασχολούμαι με σενάρια». 

«Πρόθεσή μου δεν είναι να φύγω. Είναι να συνεχίσω να είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή, αλλά βεβαίως αυτό εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες, ο κυριότερος των οποίων είναι να σε θέλουν και οι άλλοι» δήλωσε.

Η συνέντευξη του Γ.Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε για τη Siemens πως υπάρχουν σκάνδαλα στη χώρα, την ευθύνη των οποίων έχουν η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

«Δεν με ενδιαφέρει ποιος ενέχεται. Αν είναι να ματώσουν και τα δύο κόμματα, ας ματώσουν, για να μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα και να αποκτήσει επιτέλους ο πολίτης της χώρας εμπιστοσύνη στο πολιτικό μας σύστημα» είπε για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων».

«Είναι απαράδεκτο ότι τα τελευταία χρόνια να συνταράσσεται η κοινή γνώμη από το θέμα το σκανδάλων, αντί να ασχολούμαστε με τα προβλήματα του τόπου», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν μιλώ για σκανδαλολογία, δυστυχώς έχουμε σκάνδαλα» πρόσθεσε και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως ανέφερε, σήκωσε τη σημαία της κάθαρσης, που όμως «έμεινε σε ένα σουβλατζίδικο».

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός» είπε «προεκλογικά, είχε σηκώσει τη σημαία της κάθαρσης, της καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς κ.λπ. Αυτή η σημαία έμεινε δυστυχώς σε ένα σουβλατζίδικο. Δυο κουβέντες και, από εκεί και πέρα, τελείωσε. Υπεστάλη η σημαία».

Υπάρχει, πρόσθεσε, μία μόνιμη τακτική συγκάλυψης και τόνισε πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν τόλμησε να βοηθήσει τη διαφάνεια μέσω της Βουλής, έχει την αποκλειστική ευθύνη και είναι πλέον όμηρος.

«Είναι μια κυβέρνηση η οποία -δυστυχώς για τη χώρα- βρίσκεται σε ομηρία, υπό την απειλή εκβιασμού του καθένα, που μπορεί να ενέχεται σε αυτές τις υποθέσεις» δήλωσε.

Ως πρώτη προτεραιότητα τόνισε πως έχει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη του κόσμου στον πολιτικό κόσμο είπε ότι δεν φταίει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών για την παραγραφή τυχόν ευθυνών, αλλά σημείωσε πως σκοπός του είναι να τον αλλάξει.

«Δεν φταίει ο νόμος του ΠΑΣΟΚ, όμως, που σήμερα παραγράφηκαν αυτά τα αδικήματα. Φταίει η πολιτική απόφαση της Νέας Δημοκρατίας, να μην παραπέμψει αυτούς τους υπουργούς» τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως σκοπός των ευρωεκλογών είναι να αλλάξει ρότα η χώρα και εν συνεχεία η αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, ενώ σημείωσε πως η νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι επιβεβλημένη, καθώς, «η χώρα βουλιάζει».

«Εγώ έχω βάλει τον πήχη να αλλάξουμε ρότα, να αλλάξει ρότα η Ελλάδα. Κι αυτό σημαίνει νίκη του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές και, θα έλεγα, αμέσως μετά, όποτε γίνουν οι εκλογές, και αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές. Και μπορούμε αυτό να το πετύχουμε» είπε.

Η χώρα, δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου, δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο με αυτήν την κυβέρνηση, η οποία, όπως υποστήριξε, δεν έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει αξιοπιστία, έβαλε δύο φορές τη χώρα σε κηδεμονία και για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προχωρήσουμε σε εκλογές.

«Έχω πει ότι ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας, είναι ένας πετυχημένος Πρόεδρος και θα τον στηρίξουμε. Το τι θα κάνουμε στην προεδρική εκλογή, για να πάμε στις εκλογές, θα το δούμε εκείνη τη στιγμή» είπε εξάλλου για την προεδρική εκλογή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ