30

Την προεδρία Κάρτερ (1977-1981) επικαλείται ο Φιντέλ Κάστρο θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα για τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον-Αβάνας.

Σε άρθρο του ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας εξηγεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ έδειξε «σε δύσκολους καιρούς» πώς δύο χώρες τόσο διαφορετικές μπορούν τελικά να συνυπάρξουν.

Ο Φιντέλ Κάστρο υπενθύμισε τις διμερείς συμφωνίες που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές εκείνα τα χρόνια, όπως τη δημιουργία Γραφείων σε Ουάσινγκτον και Αβάνα, σε μια περίοδο που δεν υπήρχε κανένα απολύτως κανάλι επικοινωνίας.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι συνεργασίας μεταξύ λαών με διαφορετικό πολιτικό σκεπτικό» τόνισε, για να αναφερθεί ιδιαίτερα στη συνεργασία κατά της διακίνησης ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος, το εμπόριο λευκής σαρκός κλπ.

Ο Φιντέλ Κάστρο υπενθύμισε ότι ο Τζιμι Κάρτερ ως πρόεδρος είχε και εκείνος να αντιμετωπίσει οικονομική κρίση: «την αντιμετώπισε με αυστηρά μέτρα, αλλά χωρίς να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών».

Μάλιστα, ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας συμφώνησε με την πρόσφατη δήλωση του Κάρτερ ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων «προϋποθέτει βήματα και από τους ηγέτες της Κούβας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ