Απορρίφθηκε η ένσταση του ΠΑΣΟΚ στο ν/σ για την ψήφο των αποδήμων
Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η συζήτηση της ένστασης του ΠΑΣΟΚ περί αντισυνταγματικότητας του ν/σ για την ψήφο των αποδήμων. Η ένσταση απορρίφθηκε, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πρότεινε να τοποθετηθεί ομογενής στην πρώτη θέση της λίστας Επικρατείας όλων των κομμάτων.
30
Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η συζήτηση της ένστασης του ΠΑΣΟΚ περί αντισυνταγματικότητας του ν/σ για την ψήφο των αποδήμων. Τελικά η ένσταση απορρίφθηκε
Κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γρ.Νιώτης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διευκολύνει τους αποδήμους να ψηφίζουν από τους τόπους και τις χώρες κατοικίας τους, αλλά τους αποστερεί το δικαίωμα να εκλέγονται.
Αντιθέτως, ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Καραμάριος αναρωτήθηκε εάν το Σύνταγμα ομιλεί πουθενά περί άσκησης εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού με διενέργεια, όπως λέει το ΠΑΣΟΚ, περιφερειών.
Για ύβρη κατά του αποδήμου ελληνισμού και προσβολή του γράμματος και πνεύματος του Συντάγματος μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος έκανε λόγο για «συνταγματικό τερατούργημα» και «εμπαιγμό» των αποδήμων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ.Κουβέλης είπε ότι το νομοσχέδιο περιορίζει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και ότι η πρόβλεψη για περίληψή τους στα ψηφοδέλτια Επικρατείας δεν τους δίνει τη δυνατότητα οπωσδήποτε να εκλεγούν.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος συμφώνησε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και πρόσθεσε ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και όχι από το έθνος.
Κατά της ένστασης αντισυνταγματικότητας τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αδ.Γεωργιάδης καλώντας το ΠΑΣΟΚ είτε να υπερψηφίσει το παρόν νομοσχέδιο είτε να δεσμευτεί για το πότε θα φέρει τη δική του πρόταση.
Πρόταση Καρατζαφέρη
Υπέρ του να τεθούν ομογενείς ως επικεφαλής των ψηφοδελτίων Επικρατείας των κομμάτων τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.
«Εγώ δεσμεύομαι από το βήμα της Βουλής ότι ο επικεφαλής του ΛΑΟΣ θα είναι ομογενής όπως ήταν στις εκλογές του 2004» είπε.
Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία, ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας «για να ξέρουμε τι θα ψηφίσει ο καθένας και όταν πηγαίνει αύριο στην ομογένεια στη Νέα Υόρκη, όταν πηγαίνει στο Μόναχο, να ξέρουν πώς τους συμπεριφέρθηκε ο καθένας με ατομική ευθύνη.»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γροιλανδία: Η ΕΕ σχεδιάζει αντίποινα με δασμούς ύψους 93 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ
- Μαρόκο – Σενεγάλη 0-1 παρ. (0-0 κ.δ.): Οι Σενεγαλέζοι στην κορυφή της Αφρικής! (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]
- Ισπανία: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος με τα τρένα
- Μπενίτεθ: «Δεν κάναμε τίποτα για να παλέψουμε »
- Νίκολιτς: «Θέλαμε να βρει φόρμα ο Γιόβιτς»

