51

Ο 25χρονος Ιρανός μπλόγκερ Ομίντ Μιρ Σαγιάφι πέθανε στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης, όπου εξέτιε ποινή για προσβολή του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Οι αξιωματούχοι των φυλακών μίλησαν για «αυτοκτονία». Ο δικηγόρος του μπλόγκερ και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν την άμεση διεξαγωγή έρευνας…

«Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη έκθεση, αλλά οι αξιωματούχοι των φυλακών δήλωσαν ότι ο Μιρ Σαγιάφι αυτοκτόνησε» ανέφερε ο δικηγόρος του 25χρονου μπλόγκερ, Μοχαμάντ Αλί Ντάνταχ, ζητώντας την «άμεση έναρξη έρευνας και νεκροψία για τα αίτια του θανάτου».

Ο δικηγόρος προσέθεσε ότι ένας άλλος φυλακισμένος, ο γιατρός Χέσαμ Φιρούζι, είχε ενημερώσει νωρίτερα τους αξιωματούχους των φυλακών για την επιδείνωση της υγείας του μπλόγκερ.

«Ο γιατρός Φιρούζι μου τηλεφώνησε από τη φυλακή για να με ενημερώσει ότι ο Ομίντ είχε μείωση του καρδιακού ρυθμού. Αμέσως μετά τον μετέφερε στο αναρρωτήριο των φυλακών αλλά οι γιατροί δεν τού έδωσαν σημασία, λέγοντας ότι ο Ομίντ προσποιείτο» δήλωσε ο δικηγόρος.

Ο 25χρονος μπλόγκερ είχε καταδικαστεί το Νοέμβριο σε φυλάκιση 30 μηνών για προσβολή του πνευματικού ηγέτη του Ιράν και του ιμάμη Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2009 είχε κλητευθεί στο επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης και συνελήφθη.

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησαν με ανακοίνωσή τους την άμεση διεξαγωγής έρευνας για τα αίτια του θανάτου του Ομίντ.

Ο Ομιντ είχε συλληφθεί αρχικά τον Απρίλιο του 2008 και αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από 41 ημέρες κράτησης έναντι καταβολής εγγύησης ενός δισεκατομμυρίου ριάλ (σχεδόν 100.000 δολαρίων).

Οι ιρανικές Αρχές έχουν ξεκινήσει εκστρατεία κατά μπλόγκερ και χρηστών του Διαδικτύου που θεωρούν ότι είναι «εχθρικοί» προς το ιρανικό καθεστώς και τις αξίες του Ισλάμ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό