Κατά του Νικολά Σαρκοζί καταφέρεται ο πρωθυπουργός της Τσεχίας
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ φέρεται ότι δήλωσε τη Δευτέρα πως η επικύρωση της ευρωπαϊκής συνθήκης της Λισαβόνας από τη Δημοκρατία της Τσεχίας τέθηκε σε κίνδυνο εξαιτίας των σχολίων του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.
38
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ φέρεται ότι δήλωσε τη Δευτέρα πως η επικύρωση της ευρωπαϊκής συνθήκης της Λισαβόνας από τη Δημοκρατία της Τσεχίας τέθηκε σε κίνδυνο εξαιτίας των σχολίων του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.
Ο Σαρκοζί προκάλεσε την οργή των Τσέχων την περασμένη εβδομάδα με τον υπαινιγμό του ότι οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να εγκαθιστούν τα εργοστάσιά τους σε γαλλικό έδαφος, αντί σε χώρες, όπως η Τσεχία.
«Αν κάποιος ήθελε να θέσει πραγματικά σε κίνδυνο την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, δεν θα μπορούσε να έχει επιλέξει καλύτερο τρόπο και εποχή» δήλωσε ο Τοπολάνεκ στην εφημερίδα Hospodarske Noviny.
Η Δημοκρατία της Τσεχίας, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει θέσει προς ψήφιση στο κοινοβούλιό της την επικύρωση της συνθήκης.
Η Συνθήκη πρέπει να επικυρωθεί και από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ. Μέχρι στιγμής έχει επικυρωθεί από 24 χώρες-μέλη.
Η Ιρλανδία απέρριψε τη Συνθήκη με δημοψήφισμα, αλλά σχεδιάζει νέο δημοψήφισμα αργότερα μέσα στο χρόνο.
Το Κοινοβούλιο της Πολωνίας έχει εγκρίνει τη Συνθήκη, αλλά ο πρόεδρος δεν την έχει ακόμη υπογράψει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η χρονιά των Hectocorns της τεχνητής νοημοσύνης: 100 δισ. μπαίνουν στο ταμπλό
- Μάλτα: Ένας πρόσφυγας διασώθηκε, 150 αγνοούνται μετά τη βύθιση των πλοιαρίου τους στα ανοιχτά της Τυνησίας
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Δεν έχεις εισιτήριο; 100 ευρώ πρόστιμο
- Πόλο: Συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου στην εθνική ομάδα
- Πιστή στο ζλότι παραμένει η Πολωνία – Γιατί ο Τουσκ αρνείται το ευρώ
- Ρόμα – Μίλαν 1-1: Τυχεροί στη Ρώμη οι «ροσονέρι»
