91

Η Ισλανδία θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Παρασκευή ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν, την ώρα που η χώρα αναμένεται να κάνει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ εν μέσω οικονομικής κρίσης.

«Η ΕΕ προτιμάει να εντάσσονται ταυτόχρονα δύο χώρες παρά μια-μια. Εάν η Ισλανδία υποβάλει αίτημα σύντομα και οι διαπραγματεύσεις διεξαχθούν γρήγορα, η Κροατία και η Ισλανδία θα μπορούσαν να ενταχθούν παράλληλα στην ΕΕ», φέρεται να δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η Κροατία ελπίζει ότι θα ολοκληρώσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ μέσα στο 2009 και θα ενταχθεί το 2011.

«Η Ισλανδία θα αντιμετωπισθεί σύμφωνα με τα προσόντα της, αλλά επειδή είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, οι διαπραγματεύσεις της θα προχωρήσουν σχετικά γρήγορα», δήλωσε η Κριστίνα Νάγκι, εκπρόσωπος του Ρεν, αναφερόμενη στη ζώνη που περιλαμβάνει τις 27 χώρες της ΕΕ συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

«Έχει ήδη θεσπίσει πολλούς νόμους που είναι εναρμονισμένοι με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε η Νάγκι, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει ότι η Ισλανδία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ ήδη από το 2011.

«Η πρώτη προϋπόθεση είναι να υποβάλουν αίτημα ένταξης», δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό