Νέα Υόρκη: Οι έφηβοι που είναι θύματα βίαιης συμπεριφοράς και πειραγμάτων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν σε καταθλιπτικά άτομα, αλλά όσοι προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ή πλουσιότερο περιβάλλον μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, η Δρ Σεσίλια Ασλουντ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 5.396 μαθητές Γυμνασίου που είχαν ερωτηθεί για περιστατικά λεκτικής και συναισθηματικής βίας που είχαν υποστεί στο παρελθόν, στιγμές που είχαν γελοιοποιηθεί ή είχαν προσβληθεί μπροστά σε πολλά άτομα.

Οι μαθητές συμπλήρωσαν επίσης και ένα βασικό ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε για την διάγνωση της κατάθλιψης.

Συνολικά, το 21% των μαθητών ήταν καταθλιπτικοί. Οι έφηβοι που ανέφεραν πολλές περιπτώσεις βίαιης συμπεριφοράς διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά αυτός ποίκιλε ανάλογα με το εισόδημα της οικογένειας.

Οι έφηβοι από χαμηλού ή υψηλού εισοδήματος οικογένειες ήταν πέντε με επτά φορές πιθανότερο να έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα συγκριτικά με τους συνομήλικους τους από τις οικογένειες μεσαίου εισοδήματος που δήλωσαν ότι σπάνια είχαν πέσει θύματα βίαιης συμπεριφοράς.

Αυτό δείχνει ότι οι έφηβοι από μεσοαστικές οικογένειες που αισθάνονται ίδιοι με τους υπόλοιπους είναι προστατευμένοι κατά κάποιο τρόπο από την εκδήλωση της κατάθλιψης ως αντίδραση στην βίαιη συμπεριφορά. Τα φτωχότερα ή πλουσιότερα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις πολλούς λόγους.

Σύμφωνα με μια θεωρία, για τους εφήβους από οικογένειες με υψηλό εισόδημα υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις να είναι επιτυχημένοι. Αυτό το στρες καθιστά δυσκολότερη την διαχείριση των συναισθηματικών επιπτώσεων της βίαιης συμπεριφοράς.

Ομοίως το χρόνιο στρες σχετίζεται με το χαμηλό εισόδημα και κάνει τους εφήβους που προέρχονται από φτωχές οικογένειες να είναι πιο ευάλωτοι.

health.in.gr