27

Η παγκόσμια οικονομική κρίση ενδέχεται να οδηγήσει σε πτώχευση μίας στις πέντε μικρού ή μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στον ευρωπαϊκό κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Ο κ. Φερχόιγκεν ήταν παρών στη συνάντηση της γαλλικής κυβέρνησης με εκπροσώπους από όλους τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, με στόχο τον καθορισμό κρατικών μέτρων ενίσχυσης του κλάδου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει περιορισμένες δυνατότητες να προσέλθει ως αρωγός σε ατομικές επιχειρήσεις, παρά μόνον μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, είπε και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ πρέπει να παρακολουθεί το είδος της βοήθειας που ανακοίνωσε στις ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα βρεθούν με ανταγωνιστικό μειονέκτημα οι ευρωπαϊκές εταιρείες.

Σήμερα, Τρίτη, η γαλλική κυβέρνηση δημιούργησε, από κοινού με τις Renault και PSA Peugeot Citroen, Ταμείο για την ανάδειξη διεθνώς ανταγωνιστικών προμηθευτών προϊόντων αυτοκινήτου.

Το ύψους του ποσού που θα διαχειρίζεται το Ταμείο ανέρχεται σε 300 εκατομύρια ευρώ, με το γαλλικό κράτος και τις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες να συμμετέχουν κατά 33% η κάθε πλευρά.

Με την απαισιόδοξη προοπτική της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας που σκιαγράφησε ο Γκίντερ Φερχόιγκεν συμφώνησε ο επικεφαλής της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault Κάρλος Γκοσν, ο οποίος είπε ότι αυτό που αποκάλεσε «βάναυση και παγκόσμια κρίση» ενδέχεται να οδηγήσει στην απώλεια του 15% με 20% των θέσεων εργασίας στον ευρωπαϊκό κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο κ. Γκοσν είπε επίσης ότι η παραγωγή αυτοκινήτων στην Ευρώπη, η οποία μειώθηκε κατά περίπου 25% στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, θα καταγράψει πτώση σε ποσοστό περίπου 15% το 2009.

Εκτιμά ότι η κρίση εκδηλώνεται σε τρία επίπεδα: το κόστος δανεισμού είναι πολύ υψηλό και τα δύο τρίτα του συνόλου των αυτοκινήτων στην Ευρώπη αγοράζονται επί πιστώσει.

Επιπροσθέτως, οι κατασκευάστριες εταιρίες αυτοκινήτων πρέπει να επενδύσουν σε νέα προϊόντα και νέο εξοπλισμό. Τέλος, ένας στους τρεις προμηθευτές στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας βρίσκεται σε «πολύ δύσκολη» κατάσταση.

«Αυτό το οποίο διακυβεύεται είναι η επιβίωση μεγάλου αριθμού κατασκευαστών, προμηθευτών και πωλητών αυτοκινήτων», προειδοποίησε ο επικεφαλής της Renault.

* Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW ανακοίνωσε ότι θα περικόψει τις εργάσιμες ώρες με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών σε 26.000 εργαζόμενους της, στη Γερμανία. Παράλληλα, θα μειώσει τις θέσεις προσωρινής απασχόλησης.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου. Η BMW απασχολεί 100.000 άτομα σε 13 χώρες, εκ των οποίων τα 75.000 εργάζονται στη Γερμανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ