91

Από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ξεκίνησε το 2009. Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι -αριθμός ρεκόρ- συγκεντρώθηκαν στο Σίδνεϊ για να γιορτάσουν στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης το νέο χρόνο.

Οι κάτοικοι του Σίδνεϊ υποδέχθηκαν το 2009 με ένα θεαματικό σόου πυροτεχνημάτων πάνω από το λιμάνι και την Όπερα της πόλης.

Στο Σίδνεϊ πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη επίδειξη πυροτεχνημάτων που έχει οργανωθεί ποτέ στην πόλη. Χρησιμοποιήθηκαν πέντε τόνοι ρουκετών και εκρηκτικών, το κόστος των οποίων έφτασε τα περίπου πέντε εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (2,46 εκατ. ευρώ), ποσό διπλάσιο του περσινού.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι ελπίζουν να προσφέρουν στους παρευρισκόμενους μια μικρή ανάπαυλα από την οικονομική κρίση του 2008.

Δύο ώρες νωρίτερα, η Νέα Ζηλανδία είχε υποδεχθεί το νέο χρόνο επίσης με πυροτεχνήματα.

Οι κάτοικοι του νησιού Κιριτιμάτι, το οποίο ονομάζεται και Νησί των Χριστουγέννων, ήταν οι πρώτοι που υποδέχθηκαν το νέο έτος.

Εορτασμοί διοργανώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, με βαριά σκιά την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας. Σε πολλά μέρη του κόσμου έχουν αναβληθεί εκδηλώσεις εξαιτίας της βίας στην περιοχή και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό