Πέμπτη 02 Ιουλίου 2026
weather-icon 32o
Ανθρώπινος εγκέφαλος 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στη Βρετανία

Ανθρώπινος εγκέφαλος 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στη Βρετανία

Η αρχαιολογική ανασκαφή μέσα στην πανεπιστημιούπολη του Γιορκ στη Βρετανία έφερε στο φως ένα μακάβριο αλλά εντυπωσιακό εύρημα: Τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου που αποκεφαλίστηκε πριν καν εισβάλουν στη χώρα οι Ρωμαίοι.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

36

Η αρχαιολογική ανασκαφή μέσα στην πανεπιστημιούπολη του Γιορκ στη Βρετανία έφερε στο φως ένα μακάβριο αλλά εντυπωσιακό εύρημα: Τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου που αποκεφαλίστηκε πριν καν εισβάλουν στη χώρα οι Ρωμαίοι.

Οδιατηρημένος εγκέφαλος, περίπου 2.000 ετών, είναι ο αρχαιότερος που έχει βρεθεί ποτέ στη Βρετανία και ένας από τους αρχαιότερους στον κόσμο, ανακοίνωσαν οι ερευνητές. Ο εγκέφαλος και γενικά οι μαλακοί ιστοί του σώματος συνήθως αποσυντίθενται ταχύτατα.

Όλα άρχισαν όταν μια υπάλληλος του Ταμείου Αρχαιολογίας του Γιορκ άρχισε να καθαρίζει ένα κρανίο που βρέθηκε χωρίς τον υπόλοιπο σκελετό μέσα σε έναν βαλτώδη λάκο δίπλα στα έργα επέκτασης του Πανεπιστημίου του Γιορκ.

Η Ρέιτσελ Κούμπιτ παραξενεύτηκε όταν ένιωσε κάτι να κινείται μέσα στο κρανίο. Κοίταξε μέσα από το ινιακό τρήμα -την τρύπα στην οποία συνδέεται η σπονδυλική στήλη- και είδε μια παράξενη κίτρινη ουσία.

Οι τομογραφίες στις οποίες υποβλήθηκε στο κρανίο επιβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για τον εγκέφαλο. Το λιπαρό όργανο φαίνεται να έχει συρρικνωθεί με την πάροδο των αιώνων, διατηρείται όμως σε ασυνήθιστα καλή κατάσταση.

Ο Κρος Γκόσντεν, καθηγητής Αρχαιολογίας στην Οξφόρδη που δεν σχετίζεται με την ανακάλυψη, διευκρίνισε ότι το εύρημα είναι απίθανο να οδηγήσει σε επανάσταση της νευρολογίας, καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου τα τελευταία 2.000 χρόνια.

Ο Γκόσντεν επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον αρχαιότερο εγκέφαλο στη Βρετανία, τόνισε όμως ότι πολύ αρχαιότεροι εγκέφαλοι, που χρονολογούνται στα 8.000 χρόνια, βρέθηκαν το 1986 μέσα σε έναν λάκο τύρφης στο Γουίντοβερ Φαρμς της Φλόριντα.

Παραμένει ακόμα άγνωστο γιατί το κεφάλι του θύματος στη Βρετανία θάφτηκε ξεχωριστά από το υπόλοιπο σώμα. Ίσως πρόκειται για περίπτωση ανθρωποθυσίας και τελετουργικής ταφής, εκτίμησαν οι αρχαιολόγοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Ιουλίου 2026
Cookies