Επιχείρηση διάσωσης ομήρων από τα χέρια τρομοκρατών στη Βομβάη
Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η Ινδία, μετά το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βομβάη. Τουλάχιστον 125 οι νεκροί, μεταξύ των οποίων έξι ξένοι -μεταξύ τους ένας Κύπριος επιχειρηματίας- και περισσότεροι από 330 οι τραυματίες. Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης δεκάδων ομήρων στο ξενοδοχείο Ομπερόι. Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων. «Είμαστε τυχεροί που ζούμε» λένε ομογενείς.
Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η Ινδία, μετά το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βομβάη. Τουλάχιστον 125 οι νεκροί, μεταξύ των οποίων έξι ξένοι υπήκοοι – ο ένας Κύπριος επιχειρηματίας με βρετανικό διαβατήριο- περισσότεροι από 320 οι τραυματίες. Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης δεκάδων ομήρων στο ξενοδοχείο Ομπερόι.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, ωστόσο υπάρχει ένα ζευγάρι Ελλήνων εγκλωβισμένο σε ξενοδοχείο της Βομβάης. Νεκρός ένας Κύπριος επιχειρηματίας με βρετανικό διαβατήριο.
Επιχείρηση κομάντος για τη διάσωση ομήρων βρίσκεται σε εξέλιξη και στα δυό ξενοδοχεία, το Ομπερόι Τρίντεντ και το Τατζ Μαχάλ. Κατά πληροφορίες έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής 80 άτομα, ανάμεσά τους ένας εκ των τριών Ισπανών επιχειρηματιών που κρατούνται όμηροι.
Στο ξενοδοχείο Ομπερόι έχουν επίσης αποκλειστεί 15 μέλη του πληρώματος της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας Air France, ενώ επιβεβαιώνεται ότι ανάμεσα στους ομήρους βρίσκονται και Ισραηλινοί.
Ομαλά ολοκληρώθηκε, εν τω μεταξύ, η επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο Ινδοί κομάντος εξακολουθούν να δίνουν μάχες με ένοπλους ισλαμιστές που έχουν οχυρωθεί εκεί.
Επιχείρηση των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας βρίσκεται σε εξέλιξη και στο συγκρότημα κατοικιών Nariman House, όπου κρατείται ένας ραββίνος.
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε εννέα σημεία στο οικονομικό κέντρο της πόλης, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους τουρίστες. Ανάμεσά τους ένας σιδηροδρομικός σταθμός και ένα εστιατόριο. Πυροβολισμοί σημειώθηκαν και κοντά σε δύο πολυτελή ξενοδοχεία και ένα νοσοκομείο.
Κομμάντος του στρατού διεξάγουν επιχειρήσεις διάσωσης των ομήρων στο ξενοδοχείο Ομπερόι Τρίντεντ. Ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών αναφέρθηκαν από το εσωτερικό του ξενοδοχείου, όπου εισέβαλαν 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης στην Μαχαράστρα της Ινδίας δήλωσε ότι είναι πιθανόν να βρίσκονται από 100 έως 200 φιλοξενούμενοι -πολλοί είναι ξένοι- και εργαζόμενοι παγιδευμένοι στο ξενοδοχείο Ομπερόι Τρίντεντ, όπου εξακολουθούν να παραμένουν οχυρωμένοι 10-12 εξτρεμιστές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί περίπου 80 άτομα.
Επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και στο εβραϊκό συγκρότημα κατοικιών Nariman House, όπου κρατείται όμηρος ένας ραββίνος. Τα μέλη της οικογένειάς του, που κρατούνταν, αφέθηκαν ελεύθερα. Το Ισραήλ λέει ότι υπάρχουν πληροφορίες και για άλλους ισραηλινούς ομήρους στη Βομβάη.
Ένοπλος που έχει οχυρωθεί στο εβραϊκό κέντρο τηλεφώνησε σε ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο, προτείνοντας συνομιλίες με την κυβέρνηση για την απελευθέρωση των ομήρων και διαμαρτυρόμενος για την κατάσταση στο Κασμίρ.
Ως προς την κατάσταση στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία επιχείρηση για την απελυθέρωση των ομήρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο ξενοδοχείο εντοπίστηκαν σοροί.
Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες με τους ένοπλους ισλαμιστές που έχουν οχυρωθεί εκεί. Νωρίτερα, οι επάνω όροφοι του Ταζ Μαχάλ είχαν τυλιχθεί στις φλόγες. Σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία δηλώνει ότι τέσσερις ύποπτοι σκοτώθηκαν και εννέα συνελήφθησαν.
Εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης στο κρατίδιο Μαχαράστρα της Ινδίας δήλωσε στο CNN ότι η κατάσταση στη Βομβάη βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των αρχών, αν και υπάρχουν σε εξέλιξη μάχες και επιχειρήσεις στην πόλη.
Κλειστά τα Χρηματιστήρια της Ινδίας.
Ξένοι υπήκοοι ανάμεσα στα θύματα
Μεταξύ των νεκρών από τις επιθέσεις βρίσκονται έξι ξένοι και μεταξύ των τραυματιών έντεκα ξένοι.
Ένας Κύπριος πολυεκατομμυριούχος, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, περιλαμβάνεται στους νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μουμπάϊ της Ινδίας. Πρόκειται για τον Ανδρέα Λιβέρα, 72 ετών, πλοιοκτήτη, που είχε πάει στη Μουμπάϊ για έκθεση πλοίων, πιάστηκε όμηρος και εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους τρομοκράτες.
Στους νεκρούς συγκαταλέγεται ένας Ιταλός, ένας Ιάπωνας, ένας Αυστραλός και ένας Γερμανός επιχειρηματίας των μέσων ενημέρωσης. Μεταξύ των τραυματιών είναι ένας Βρετανός ευρωβουλευτής, καθώς και πολίτες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ (τρεις), την Ισπανία, την Νορβηγία, τον Καναδά και την Σιγκαπούρη.
Η Γαλλία, προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ, και η Ισπανία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν αεροπλάνα στη Βομβάη για να παραλάβουν τους Ευρωπαίους υπηκόους.
Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ακύρωσε δύο πτήσεις της προς τη Βομβάη, αλλά ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις θα επαναληφθούν από την Παρασκευή.
Αγνωστη οργάνωση διεκδικεί την ευθύνη
Την ευθύνη για το αιματοκύλισμα ανέλαβε μία άγνωστη, μικρή οργάνωση ισλαμιστών, οι «Μουτζαχεντίν του Ντεκάν». Το τοπωνύμιο Ντεκάν αναφέρεται στην πεδιάδα που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της κεντρικής και της νότιας Ινδίας.
Στο διάγγελμα που απηύθυνε στον ινδικό λαό, ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ δήλωσε ότι η οργάνωση που ευθύνεται για τις επιθέσεις έχει τη βάση της «εκτός της χώρας». Ο Σινγκ κάλεσε τους Ινδούς να παραμείνουν ψύχραιμοι και είπε ότι θα γίνουν τα πάντα για να εντοπιστούν οι δράστες.
«Σκοπεύουμε να καταστήσουμε σαφές στους γείτονές μας ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε να χρησιμοποιούν το έδαφός τους για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον μας και ότι εάν δεν λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, θα πληρώσουν ακριβό τίμημα» δήλωσε ο Σινγκ χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις ή να κατονομάσει κάποια χώρα.
Μέχρι πρόσφατα, ύστερα από κάθε επίθεση η ινδική αστυνομία κατηγορούσε «τρομοκρατικούς ισλαμικούς πυρήνες» που σχετίζονται κυρίως με το Πακιστάν.
Και παρόλο που ο Μανμοχάν Σινγκ δεν κατηγόρησε ευθέως το Ισλαμαμπάντ, ανώτερος Ινδός αξιωματούχος δήλωσε λίγο αργότερα υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι οι δράστες των φονικών επιθέσεων προέρχονται από το Πακιστάν αλλά προσποιούνται τους Ινδούς.
Από πλευράς του, το Πακιστάν ζήτησε από την Ινδία να μην κατηγορεί κανέναν χωρίς αποδείξεις, αφότου ο Μανμοχάν Σινγκ δήλωσε ότι η οργάνωση που ευθύνεται για τις επιθέσεις προέρχεται από το εξωτερικό, αναφερόμενος σε γειτονικές χώρες. «Η εμπειρία μας από το παρελθόν μας δείχνει ότι δεν θα πρέπει κανείς να βγάζει βιαστικά συμπεράσματα» δήλωσε ο Πακιστανός ΥΠΕΞ που βρέθηκε στην Ινδία για ειρηνευτική διάσκεψη για την ΝΑ Ασία.
Κατηγορηματική άρνηση ότι εμπλέκεται το Πακιστάν εξεφρασε και ο Πακιστανός υπουργός Αμυνας, Αχμέντ Μουχτάρ.
Νωρίτερα, η Λάσκαρ-ι-Ταγίμπα, μία από τις ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις που εδρεύουν στο Πακιστάν και αγωνίζονται κατά της ινδικής παρουσίας στο Κασμίρ, ανακοίνωσε ότι δεν εμπλέκεται στις επιθέσεις που έγιναν στη Βομβάη.
Εν τω μεταξύ, ανώτατο στέλεχος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι οι οργανώσεις των ισλαμιστών που διέπραξαν τις επιθέσεις συνδέονται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. «Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες οργανώσεις που επιτέθηκαν στη Βομβάη έχουν επαφές με την Αλ Κάιντα» δήλωσε ανωνύμως.
Ωστόσο, πηγές από μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών δηλώνουν ότι η επίθεση είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με επιθέσεις της Αλ Κάιντα, αλλά μάλλον δεν σχετίζεται με την οργάνωση.
Αφετηρία της παράστασης «Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν» είναι η προσέγγιση του ρόλου του πατέρα και του αποτυπώματος που αφήνει στις επόμενες γενιές.