Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» υπέγραψαν Καναδάς και Κολομβία

Συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» υπέγραψαν Καναδάς και Κολομβία

Συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» υπέγραψαν οι ηγέτες του Καναδά και της Κολομβίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η εφαρμογή της θα επιφέρει αύξηση των επενδύσεων και μεγέθυνση του διμερούς εμπορίου σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας. Η συμφωνία υπεγράφη εν όψει της Συνόδου του APEC (22-23/11)

43

Συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» υπέγραψαν οι ηγέτες του Καναδά Στίβεν Χάρπερ και της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η εφαρμογή της θα επιφέρει αύξηση των επενδύσεων και μεγέθυνση του διμερούς εμπορίου σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι έντονες διαμαρτυρίες από μέρους εργατικών συνδικάτων, πολιτικών της αντιπολίτευσης και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις δύο χώρες, η συμφωνία περιλαμβάνει διατάξεις για τα εργασιακά δικαιώματα και για το περιβάλλον.

Η συμφωνία υπόκειται πάντως στην έγκριση των νομοθετικών σωμάτων των δύο χωρών. Υπεγράφη λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των ηγετών Ασίας και Ειρηνικού (APEC), που ξεκινά το Σάββατο στη Λίμα του Περού.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ και ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι η συμφωνία αποτελεί ένα βήμα εναντίον του «προστατευτισμού», σε μια εποχή που πολλές χώρες -επικαλούμενες την οικονομική κρίση- ενισχύουν τους φραγμούς που επιβάλλουν για προστασία των οικονομιών τους.

Ο Χάρπερ είπε, επίσης, ότι πρέπει να προωθηθεί η εφαρμογή της συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου», στην οποία είχαν καταλήξει η Ουάσινγκτον και η Μπογκοτά, για να σταλεί ένα σαφές «μήνυμα» δέσμευσης στη διαδικασία ανοίγματος των αγορών.

Κολομβία και ΗΠΑ συνήψαν παρόμοια συμφωνία προ δύο ετών, όμως το αμερικανικό Κογκρέσο δεν την έχει κυρώσει έως σήμερα.

Η Κολομβία ευελπιστεί να γίνει μέλος του APEC και ο Ουρίμπε επισκέφθηκε το Περού για να συνομιλήσει με επιχειρηματίες και πολιτικούς ηγέτες, αν και δε θα λάβει επίσημα μέρος στις εργασίες του φόρουμ.

«Κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα σε μια εποχή παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Είναι ένα βήμα εμπιστοσύνης» υποστήριξε ο Ουρίμπε, μιλώντας για τη συμφωνία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Καναδού πρωθυπουργού, το διμερές εμπόριο των δύο χωρών έφθασε το 1 δισ. δολάρια το 2007.

Η συμφωνία προβλέπει την εξάλειψη των δασμών για το 98% των σημερινών εξαγωγών του Καναδά στην Κολομβία, είτε αμέσως, είτε σταδιακά μέσα σε μια περίοδο 10 ετών. Αντίστοιχα, μέσα σε διάστημα τριών έως επτά ετών, θα μειωθούν ή θα καταργηθούν οι φόροι που επιβάλλονται στις εξαγωγές της Κολομβίας στον Καναδά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο