Λονδίνο: Μια βιταμίνη που περιέχεται στο κρέας, τα ψάρια και τις πατάτες μπορεί να συντελέσει στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμη μάλιστα και να ενισχύσει τη μνήμη των υγιών ανθρώπων.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Β3 μειώνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης που σχετίζεται με την βλάβη που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ, σε πειραματόζωα. Επίσης τα τρωκτικά είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης.

Η βιταμίνη Β3 που επίσης ονομάζεται νικοτιναμίδη, αποτελεί βάση για συμπληρώματα διατροφής και πωλείται ευρέως εκτός λίστα συνταγογράφησης.

Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι βοηθά τα άτομα που υποφέρουν από επιπλοκές του διαβήτη και έχει κάποιες αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι Αμερικανοί ερευνητές πρόσθεσαν την βιταμίνη σε πόσιμο νερό που έδωσαν σε ποντίκια, τα οποία σιτίζονταν με τρόπο τέτοιο που να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ. Μετά έλεγξαν τα επίπεδα συγκεκριμένων χημικών ουσιών που σχετίζονται με την πάθηση.

Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του φωσφορυλιωμένου Τ, ήταν σημαντικά χαμηλότερα στα πειραματόζωα. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη εμπλέκεται στις μη φυσιολογικές εναποθέσεις των εγκεφαλικών κυττάρων, τα συμπλέγματα, που συντελούν στην εγκεφαλική βλάβη που προοδευτικά επηρεάζει τους ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ.

Με τη χρήση υδάτινων λαβυρίνθων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μνήμη των πειραματόζωων ήταν ενισχυμένη τόσο στα πάσχοντα από νόσο Αλτσχάιμερ όσο και στα μη νοσούντα.

Τα πειράματα σε ανθρώπους βρίσκονται σε εξέλιξη και η νικοτιναμίδη έχει καλή επίδραση στους νευρώνες. Προλαμβάνει την απώλεια της γνωστικότητας στα ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ, και το θετικό είναι ότι οι κλινικές μελέτες είναι πολύ κοντά στο να το ξεκινήσουν.

health.in.gr