91

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που προτρέπει τις ΗΠΑ να άρουν το ισχύον επί 46 χρόνια εμπάργκο κατά της Κούβας.

Το ψήφισμα επισημαίνει «την αναγκαιότητα να τερματιστεί το οικονομικό και το εμπορικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ κατά της Κούβας» και πέρασε με 185 ψήφους υπέρ, τρείς κατά και δύο αποχές.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ζητείται κάτι τέτοιο από τις ΗΠΑ (σχετική απόφαση ψηφίζεται κάθε χρόνο από το 1992).

Σε ομιλία του στις 10 Οκτωβρίου στη Φλόριντα, όπου έχουν καταφύγει πάρα πολύ Κουβανοί εξόριστοι που αντιτίθεται προς το κομμουνιστικό κουβανικό καθεστώς, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε τη νήσο «μπουντρούμι» και δήλωσε ότι το εμπάργκο δεν πρόκειται να αρθεί παρά μόνο εάν η Αβάνα απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

«Θα αλλάξουμε την πολιτική μας όταν η Κούβα απελευθερώσει τους πολίτες κρατούμενους συνείδησης. Αλλά μέχρι τότε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε» είχε δηλώσει τότε, απευθυνόμενους σε Κουβανοαμερικανούς της Φλόριντα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters