Ανοίγει ξανά τις πύλες του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποφάσισε να ανοίξει ξανά μετά την αναστολή της λειτουργίας του, για οικονομικούς λόγους, που είχε αποφασιστεί το καλοκαίρι. Συγκρατημένα αισιόδοξος ο πρόεδρός του, Γιώργος Παπαλιός, τόνισε ότι περιμένει νέες προτάσεις ταινιών για το 2009.
103
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποφάσισε να ανοίξει ξανά μετά την αναστολή της λειτουργίας του, για οικονομικούς λόγους, που είχε αποφασιστεί το καλοκαίρι.
Σε ανακοίνωσή του, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι παραγωγός αλλά ενισχύει τις ταινίες» και πως τα σενάρια που υποβάλλονται προς έγκριση στο Κέντρο βάσει του νέου κανονισμού «θα πρέπει να έχουν προηγουμένως την κάλυψη παραγωγού, ώστε το Κέντρο να χρηματοδοτεί τη συγγραφή τους».
Με συγκρατημένη αισιοδοξία εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γιώργος Παπαλιός, κάνοντας τον απολογισμό του 2008.
«Προσπαθήσαμε να νοικοκυρέψουμε την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι για το 2009, ανοιχτοί σε νέες προτάσεις ταινιών», είπε ο κ.Παπαλιός.
«Το καλοκαίρι βρεθήκαμε σε μια δύσκολη στιγμή», συνέχισε ο κ. Παπαλιός και διευκρίνισε ότι το Κέντρο έδωσε 4 εκατ.728 χιλιάδες ευρώ για 29 ταινίες το 2008 και θα δώσει ακόμα 1,5 εκ.ευρώ μέσα στους δύο επόμενους μήνες.
Μάλιστα κάποιες από αυτές, είχαν εγκριθεί επί προεδρίας Θ.Βαλτινού και Δ.Χρονόπουλου.
Υπάρχουν και ταινίες των οποίων η έγκριση έχει εκπνεύσει και γι΄ αυτό το ΕΚΚ, δίνει παράταση ένα εξάμηνο, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να απαντήσουν αν θα τις πραγματοποιήσουν.
Ακόμα, ως προς τα οικονομικά του Κέντρου Κινηματογράφου, ο κ.Παπαλιός είπε ότι, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το Κέντρο έλαβε από τον ΟΠΑΠ το 2008, 2,5 εκ.ευρώ, ενώ από την επιστροφή εισιτηρίων μέχρι το τέλος του 2008, θα εισπράξει 3,5 εκ.ευρώ.
Συνολικά, μαζί με τα 3 εκ.140 χιλιάδες ευρώ του κωδικού του, το Κέντρο Κινηματογράφου εισέπραξε 10 εκ.840 χιλιάδες ευρώ, ποσό από το οποίο, το 61% διατέθηκε στην ενίσχυση 29 ταινιών που γυρίστηκαν φέτος, από τις οποίες 10 είναι νέων σκηνοθετών.
«Δεν έχουμε παράπονο από τον υπουργό Πολιτισμού κ.Λιάπη» είπε ο κ.Παπαλιός «ότι δηλαδή δεν έγινε κάτι που θα μπορούσε να γίνει. Δώστε μας νόμους, λέγαμε εξαρχής, που θα θωρακίσουν και τα οικονομικά του Κέντρου, γι΄αυτό περιμένουμε να κατατεθεί στις 15 Νοεμβρίου το σχέδιο νόμου, που επεξεργάστηκε η επιτροπή Γαβρά και τα σωματεία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γραφεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σύντομα θα στεγαστούν σε κτίριο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ιράν: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιανουαρίου
- Τσιτσιπάς: Η απονομή του τροπαίου στο Γκστάαντ και η ατάκα για την… αγελάδα (vid)
- Το smartphone καταστρέφει τους αντίχειρές σας – Να πώς μπορείτε να το αποτρέψετε
- «Μολυσμένη μητέρα» – Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν σβήνει την ίδια του τη μάνα από την ιστορία της Βόρειας Κορέας
- Μεσσηνία: Προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη πήραν οι τρεις συλληφθέντες για τους εμπρησμούς
- Τη μεγαλύτερη απειλή στις πτήσεις την κουβαλάμε πάνω μας
- Τι ώρα ξεκινάει η στάση εργασίας των διανομέων – «Πιάνει» και τον τελικό του Μουντιάλ
- Οι 13 τίτλοι που έχει κατακτήσει στην καριέρα του ο Στέφανος Τσιτσιπάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)


























































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [19.07 – 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/POSTER-copy-30-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442