Τα μοναχικά άτομα κινδυνεύουν να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ
Λονδίνο: Τα άτομα που είναι μόνα στην μέση ηλικία, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας μετέπειτα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, στο Σικάγο των ΗΠΑ.
Λονδίνο: Τα άτομα που είναι μόνα στην μέση ηλικία, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας μετέπειτα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, στο Σικάγο των ΗΠΑ.
Ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης στη Σουηδία, διαπίστωσε ότι ο γάμος ή η συμβίωση μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. Η κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών του ζευγαριού, εκτιμούν ότι αποτρέπει την εκδήλωση της νόσου.
Μάλιστα το πρόβλημα μπορεί να αφορά περισσότερο ορισμένες κατηγορίες ατόμων, όπως παραδείγματος χάρη τους διαζευγμένους που παραμένουν μόνοι και έχουν τριπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, ενώ όσοι έχουν χηρέψει σε νεαρή ηλικία και παραμένουν μόνοι για το υπόλοιπο του βίου τους αντιμετωπίζουν εξαπλάσιο κίνδυνο.
Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 1.449 άτομα που επέλεξαν από φινλανδική βάση δεδομένων, και τους ρώτησαν για την οικογενειακή τους κατάσταση στη μέση ηλικία, και μετά από 21 χρόνια επικοινώνησαν μαζί τους για να δουν αν είχαν εκδηλώσει άνοια.
Συνολικά 139 άτομα είχαν κάποιου είδους γνωστική εξασθένηση και η νόσο Αλτσχάιμερ είχε διαγνωστεί σε 48 άτομα.
Ακόμα και μετά τον συνυπολογισμό άλλων παραγόντων που μπορεί έχουν επίδραση στην άνοια, η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που είχαν συντρόφους είχαν λιγότερη επιρρέπεια στην εκδήλωση της ασθένειας.
Η Δρ Κρίστεν Χακανσσον που ηγήθηκε της ερευνητής ομάδας εξηγεί ότι η συμβίωση είναι συνήθως μια εκ των εντονότερων μορφών κοινωνικής αλληλεπίδρασης και διανοητικής διέγερσης. Αν οι κοινωνικές και γνωστικές αλλαγές μπορούν να προστατεύουν από την άνοια, το ίδιο ισχύει και για την συμβίωση και τη συντροφικότητα.
health.in.gr
- Φως στο Τούνελ: Νέα στοιχεία για την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας
- «Φοβάμαι να σας πω…» – Αντιφάσεις στις καταθέσεις των δύο 22χρονων για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα
- Σοκ στην Βρετανία: Πρώην πολιτικός δηλώνει ένοχος για 48 κατηγορίες – Νάρκωνε και βίαζε την πρώην σύζυγό του
- Πώς οι ΗΠΑ απήγαγαν τον Μαδούρο μέσα σε δύο λεπτά: Ελικόπτερα, χαμηλές πτήσεις και πυρά στο Καράκας
- Αγρίνιο: Φωτογραφίες ντοκουμέντα από δολοφονία του 50χρονου κοινοτάρχη – Στα 10 με 15 μέτρα πυροβόλησε ο δράστης
- Η φιλοδοξία των Μαμντάνι για τη νέα τους, ιστορική κατοικία Gracie Mansion; Η τοποθέτηση μπιντέ