30

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση των πρωταθλητών Φανής Χαλκιά και Τάσου Γκούση, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ διέταξε ο προιστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Παναγιώτης Πούλιος.

Αντικείμενο της προκαταρκτικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παραβάσεις του νόμου περί ντόπινγκ.

Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου και στο πλαίσιό της θα εξεταστούν και ενδεχόμενες ευθύνες προπονητών των δύο αθλητών.

Παράλληλα, ο κ. Σιμιτζόγλου ερευνά τις υποθέσεις ντόπινγκ των 11 Ελλήνων αθλητών της άρσης βαρών, του κολυμβητή Γιάννη Δρυμωνάκου και του αθλητή του στίβου Δημήτρη Ρέγα, που επίσης θετικοί στην εξαιρετικά τοξική ουσία της μεθυλτριονολόνης, με στόχο να αποκαλυφθεί πότε και από ποιους ξεκίνησε η συστηματική και οργανωμένη χρήση της στον ελληνικό αθλητισμό.

Η Ελλάδα μετράει πλέον 15 «ντοπέ» αθλητές, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στην κορυφή της λίστα ως τη χώρα με τους περισσότερους ντοπαρισμένους αθλητές.

Ακολουθούν η Βουλγαρία και η Ρωσία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ έχει βρεθεί μόνο μία ντοπέ αθλήτρια.

Μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κάνουν λόγο για επιδημία ντόπινγκ, ενώ παράγοντες του αθλητισμού εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η ουσία Μ3 – η οποία είχε εφευρεθεί το 1963 στη Γερμανία για την ανάπτυξη της μάζας στα βοοειδή – να χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, ακόμη και στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Η μεθυλτριονολόνη δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο για χρήση από ανθρώπους και για αυτό δεν έχουν πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένες κλινικές μελέτες έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το πλεονέκτημά της είναι πως ο αθλητής χρειάζεται μια μικρή ποσότητα, η οποία είναι δύσκολα ανιχνεύσιμη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ