Αρχίζει η κατασκευή του βορειοδυτικού οδικού άξονα της Πελοποννήσου
Υπεγράφη την Τετάρτη από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τον Παραχωρησιούχο και τις τράπεζες η έναρξη της παραχώρησης και των προθεσμιών της σύμβασης του αυτοκινητοδρόμου «Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα». Οι Δρόμοι Ανάπτυξης, αρχίζουν επιτέλους να κατασκευάζονται ανατρέποντας τα δεδομένα ανάπτυξης, είπε ο Γ.Σουφλιάς.
93
Υπεγράφη την Τετάρτη από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, τον Παραχωρησιούχο και τις Δανείστριες Τράπεζες η έναρξη της παραχώρησης και των προθεσμιών της σύμβασης της Βορειοδυτικής Οδού Πελοποννήσου, δηλαδή του αυτοκινητοδρόμου «Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα».
Οπως δήλωσε ο κ. Σουφλιάς, με την έναρξη των προθεσμιών υλοποίησης του έργου, ενεργοποιούνται και οι 70 δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ του Παραχωρησιούχου και τραπεζών.
«Αυτό σημαίνει ότι αρχίζει από σήμερα και η χρηματοδότηση του έργου. Και μάλιστα, σημειώνω ότι δεν θα υπάρχει εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στα έργα που κατασκευάστηκαν παλαιότερα με συμβάσεις παραχώρησης» πρόσθεσε ο κ. Σουφλιάς.
Πρόκειται, όπως ανέφερε ο υπουργός, για το μεγαλύτερο και δυσκολότερο από τα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν με τη μέθοδο της παραχώρησης, ένα έργο μαμούθ μήκους 365 χλμ και συνολικού κόστους 2,8 δισ. ευρώ.
Ο νέος αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, είναι από τεχνικής πλευράς ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο συνολικού μήκους 365,4χλμ., εκ των οποίων τα 283,7χλμ. θα κατασκευαστούν από την αρχή και τα υπόλοιπα 81,7χλμ. θα βελτιωθούν και θα αναβαθμιστούν σε αυτοκινητόδρομους υπάρχοντα τμήματα της οδού.
Το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Πάτρα, θα διαθέτει τρεις άνετες λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε ρεύμα, με διαχωριστική νησίδα ασφαλείας πλάτους 2 μέτρων κατ ελάχιστο ανάμεσα στα δύο ρεύματα και θα εξυπηρετεί άνετα, με πλήρη ασφάλεια, υπερτριπλάσια κίνηση από τη σημερινή, επιτρέποντας σε όλα τα σημεία του την ανάπτυξη ταχύτητας 120 χλμ την ώρα.
Τα πρώτα 20 χιλιόμετρα, μέχρι το Κιάτο αλλά και όλα τα τεχνικά έργα μέχρι την Πάτρα θα έχουν πλάτος 33,15 μ., ικανό να δεχθεί την προσθήκη τέταρτης λωρίδας κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, όταν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Ετσι, από σήμερα «τρέχουν» οι ακόλουθες αποκλειστικές προθεσμίες για την ολοκλήρωση τμημάτων του έργου:
- Εντός 12 μηνών: ολοκλήρωση εργασιών στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών για άρση επικινδυνότητας και βελτίωση κυκλοφοριακών συνθηκών.
- Εντός 20 μηνών: ολοκλήρωση αναβάθμισης του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα – Κόρινθος.
- Εντός 42 μηνών: ολοκλήρωση του τμήματος Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος.
- Το υπόλοιπο τμήμα Πύργος – Τσακώνα μήκους 90 χλμ θα περαιωθεί μέσα στη συνολική προθεσμία των 70 μηνών.
Όπως τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ «όλοι οι Δρόμοι Ανάπτυξης, δηλαδή τα 1.417χλμ. σύγχρονων και ασφαλών αυτοκινητοδρόμων, αρχίζουν επιτέλους να κατασκευάζονται ανατρέποντας τα δεδομένα ανάπτυξης της χώρας».
»Δημιουργούνται νέες σύγχρονες υποδομές για ταχύρυθμη ανάπτυξη και έξοδο από την απομόνωση μεγάλων περιοχών της περιφέρειας», πρόσθεσε ο Γ.Σουφλιάς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η δημόσια υγεία νοσεί: «Το ΕΣΥ χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση όσο δύο Belharra τον χρόνο για να συνέλθει»
- Χούλιο Ιγκλέσιας: Η ισπανική δικαιοσύνη «φρενάρει» τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση – Η απάντησή του
- Φλερτ διαρκείας μεταξύ Ρεάλ και Ρόδρι
- Γαλλία: Η Danone ανακαλεί παρτίδες βρεφικού γάλακτος λόγω ανησυχιών για τοξική επιμόλυνσή του προϊόντος
- ΗΠΑ: Πυκνό χιόνι και πολικό ψύχος, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμέτωποι με σφοδρή χειμερινή καταιγίδα
- Ξεκίνησαν οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.: Αποστρατεύονται υπαρχηγός και επιτελάρχης

