Η παιδική υπέρταση, δείκτης και της ενήλικης αρτηριακής πίεσης
Νέα Υόρκη: Τα παιδιά με υψηλή αρτηριακή πίεση τείνουν να εξελίσσονται σε υπερτασικούς ενήλικες, δείχνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Νέα Υόρκη: Τα παιδιά με υψηλή αρτηριακή πίεση τείνουν να εξελίσσονται σε υπερτασικούς ενήλικες, δείχνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Όπως προκύπτει από τη ανασκόπηση 50 μελετών που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, η παιδική αρτηριακή πίεση τείνει να είναι δείκτης και της ενήλικης. Τα παιδιά των οποίων η αρτηριακή πίεση ήταν υψηλή για την ηλικία, το φύλο και το ύψος τους, ειδικά στην εφηβεία, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να έχουν αυξημένες τιμές και ως ενήλικες.
Η πρώιμη ανίχνευση και παρέμβαση είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τακτική σωματική άσκηση και διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά, είναι προτιμότερα μέτρα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης των παιδιών.
Ο υγιεινός τρόπος ζωής έχει αναρίθμητα οφέλη για την υγεία, περιλαμβανομένου του ελεγχόμενου σωματικού βάρους. Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι τα υπέρβαρα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση.
Στους ενήλικες, η υπέρταση ορίζεται ως 140 mm Hg ή υψηλότερη όταν πάλλεται η καρδιά (συστολική πίεση) ή 90 mm Hg και άνω μεταξύ των παλμών της καρδιάς (διαστολική πίεση).
Δεν υπάρχουν αντίστοιχα όρια για τα παιδιά. Η παιδική αρτηριακή πίεση αυξάνεται φυσιολογικά όσο μεγαλώνουν και κυμαίνεται ανάλογα με το φύλο και το ύψος. Έτσι η αρτηριακή τους πίεση συγκρίνεται με αυτή άλλων παιδιών ίδιας ηλικίας, φύλου και ύψους.
health.in.gr
- Ζάκυνθος: Ανείπωτη θλίψη για τον 2χρονο που κατασπαράχθηκε από το πίτμπουλ – «Η κόρη μου φώναξε και έτρεξα» λέει ο πατέρας
- Αγορά ακινήτων: Χειμερινά εξοχικά… σε χειμερία νάρκη
- «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη για 3η χρονιά στο θέατρο Σταθμός
- Νέοι ταξιδιωτικοί κανόνες προς την Ευρώπη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- ΣτΕ: «Φρένο» σε οικοδομικές άδειες χωρίς έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
- Αρκάς: Μια καλημέρα στις επιλογές



