36

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μογκάμπε δήλωσε το Σάββατο ότι οι «προδότες» της αντιπολίτευσης δεν γίνουν ποτέ κυβέρνηση, ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνει «πόλεμο» για αυτό.

Δύο εβδομάδες πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο δεύτερος στην ιεραρχία της αντιπολίτευσης Τεντάι Μπίτι έφτασε φορώντας χειροπέδες το Σάββατο στο δικαστήριο της Χαράρε, όπου η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για τη νομιμότητα της σύλληψής του.

Ο γενικός γραμματέας του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) συνελήφθη την Πέμπτη στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας επιστρέφοντας από εξορία αρκετών εβδομάδων. Αντιμετωπίζει την κατηγορία της προδοσίας, η οποία τιμωρείται με την ποινή του θανάτου.

Επίσης το Σάββατο, ο αρχηγός του MDC Μόργκαν Τσβανγκιράι αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από την πέμπτη σύλληψή του σε διάστημα μιας εβδομάδας. Ο Τσβανγκιράι και 11 στελέχη του κόμματός του συνελήφθησαν σε πόλη του νότου της χώρας στη διάρκεια του προεκλογικού τους αγώνα και κρατήθηκαν επί τρεις ώρες.

Το κλίμα είναι τεταμένο στη Ζιμπάμπουε καθώς πλησιάζει η διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 27 Ιουνίου. Ο 84χρονος Μουγκάμπε θα αναμετρηθεί ξανά με τον 56χρονο Τσβανγκιράι, ο οποίος πήρε περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και τις καταγγελίες οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Μουγκάμπε δεν χαμηλώνει τους τόνους: «Είναι αδύνατο όσο ζούμε, αυτή η χώρα να διοικηθεί από προδότες. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ» δήλωσε με την ευκαιρία της ταφής ενός βετεράνου στον πόλεμο της ανεξαρτησίας τη δεκαετία του 1970. «Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τη χώρα αυτή και να πολεμήσουμε γι αυτήν» τόνισε.

Ο Μουγκάμπε κατηγορεί συχνά τους πολιτικούς του αντιπάλους του προδότες που ενεργούν στην υπηρεσία της πρώην βρετανικής αποικιακής δύναμης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό