Προβιοτικό ρόφημα ανακουφίζει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας
Λονδίνο: Ένα προβιοτικό ρόφημα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αλλεργικής ρινίτιδας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Clinical and Experimental Allergy.
Λονδίνο: Ένα προβιοτικό ρόφημα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αλλεργικής ρινίτιδας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Clinical and Experimental Allergy.
Μικρή μελέτη που έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Διατροφικής Έρευνας της Βρετανίας με επικεφαλής τον Δρ Κλαούντιο Νικολέτι έδειξε ότι τα προβιοτικά βακτήρια σε ένα καθημερινό ρόφημα μπορούν να αλλάξουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην γύρη του γρασιδιού, μια συχνή αιτία αλλεργιών και να ισορροπήσει τα αντισώματα με τέτοιο τρόπο ώστε να παράσχει ανακούφιση σε άτομα με αλλεργική ρινίτιδα.
Τα προβιοτικά περιέχουν ζώντες μικροοργανισμούς, τα λεγόμενα καλά βακτήρια που αποικίζουν το έντερο. Πωλούνται ως συμπληρώματα διατροφής αλλά επίσης εντοπίζονται και στην φυσική τους μορφή σε πολλά τρόφιμα με ένζυμα, περιλαμβανομένου του γιαουρτιού και συγκεκριμένων χυμών.
Οι άνθρωποι φυσιολογικά έχουν αρκετές ποσότητες βακτηρίων στο έντερο τους, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη, την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και πιθανόν να έχουν και άλλους καλούς ρόλους. Επίσης μπορούν να καταπολεμήσουν τα κακά βακτήρια που προκαλούν ποίκιλα νοσήματα.
Η προβιοτική αλληλουχία που δοκίμασαν οι ερευνητές άλλαξε τον τρόπο που τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ανταποκρίθηκαν στη γύρη του γρασιδιού. Οι εθελοντές είχαν ιστορικό εποχικών αλλεργιών και ήπιαν καθημερινά γάλα με ή χωρίς γαλακτοβάκιλλο casei, ένα βακτήριο που μελετάται ευρέως για τις επωφελής επιδράσεις του, για χρονικό διάστημα πέντε μηνών.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος πριν την εποχή της ανθοφορίας του γρασιδιού, κατά την κορύφωσή του και μετά το τέλος της εποχής. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν πιει το προβιοτικό γάλα είχαν χαμηλότερα ποσοστά ενός αντισώματος που βοηθά στην παραγωγή των αλλεργικών συμπτωμάτων.
Επίσης τα άτομα αυτά είχαν υψηλότερα επίπεδα ενός διαφορετικού αντισώματος, του IgG που παίζει ρόλο στην προστατευτική επίδραση έναντι των αλλεργικών αντιδράσεων.
Οι αλλαγές αυτές ίσως μειώνουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, κάτι που ορισμένοι επιστήμονες σχεδιάζουν να μελετήσουν στο άμεσο μέλλον.
health.in.gr
- «Είναι ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις της γενιάς μας» – H Μάργκοτ Ρόμπι για τον Τζέικομπ Έλορντι στα Ανεμοδαρμένα Ύψη
- Διαδοχικές παρεμβάσεις Καραμανλή για αγροτικό και κρίση θεσμών – Τι θα πει για δύο θέματα που καίνε την κυβέρνηση
- Τα ωραία του «Αναστό»
- Τραγωδία ανοιχτά της Κρήτης: Νεκροί 18 μετανάστες μετά από ναυάγιο
- Νυχτερινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Παλαιό Φάληρο – Ποιοι δρόμοι κλείνουν
- Premier League: Καθάρισε τη Σάντερλαντ και πλησίασε την κορυφή η Σίτι, νέα «γκέλα» για την Τσέλσι


