Συναγερμός από την ΕΕ λόγω προβληματών σε πυρηνικό αντιδραστήρα στη Σλοβενία
Επείγουσα προειδοποίηση προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με τους κινδύνους από τη ραδιενέργεια εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από το επεισόδιο που έγινε στον πυρηνικό σταθμό του Κρσκό της Σλοβενίας, ο οποίος και διέκοψε τη λειτουργία του. Οι Αρχές της χώρας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας.
95
Προειδοποίηση προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με τους κινδύνους από τη ραδιενέργεια εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από το επεισόδιο που έγινε στον πυρηνικό σταθμό του Κρσκό της Σλοβενίας, ο οποίος και διέκοψε τη λειτουργία του.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει ότι «προς το παρόν, καμία διαρροή στο περιβάλλον δεν έχει εντοπιστεί».
Το ευρωπαϊκό σύστημα επείγουσας πληροφόρησης για διαρροή ραδιενέργειας ECURIE το απόγευμα της Τετάρτης μήνυμα συναγερμού από τη Σλοβενία ότι ανιχνεύτηκε διαρροή ραδιενέργειας στο κεντρικό σύστημα ψύξης του κεντρικού αντιδραστήρα
Δύο ώρες αργότερα, η Σλοβενία αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας του αντιδραστήρα που παρουσίασε το πρόβλημα, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες κλεισίματος.
Μιλώντας στο Reuters η υπουργός Περιβάλλοντος της Σλοβενίας τόνισε ότι, για την ώρα, δεν είναι γνωστό για πόσο χρόνο θα μείνει κλειστός ο αντιδραστήρας.
Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ ζήτησε εξηγήσεις από τη Σλοβενία για το ότι δεν ενημερώθηκε επαρκώς για το περιστατικό. Σύμφωνα με τον υπουργό, η Λιουμπλιάνα ανήγγειλε το συμβάν ως άσκηση και όχι ως πραγματική βλάβη. «Αυτό θέτει σοβαρά σε αμφισβήτηση την εμπιστοσύνη μας στο σλοβενικό σύστημα συναγερμού», αναφέρει ο υπουργός που προειδοποιεί ότι θα θέσει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο.
Ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από τη Λιουμπλιάνα και είχε διακόψει τη λειτουργία του για διάστημα ενός μηνός στο τέλος του περασμένου έτους, αυτή τη φορά για εργασίες συντήρησης. Τον σταθμό, που κατασκευάστηκε το 1983, εκμεταλλεύονται από κοινού η Σλοβενίακαι η Κροατία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ο Ντέγιαν Ραντόνιτς βρήκε νέο σύλλογο – Αναλαμβάνει ρωσικό «γίγαντα»
- Η «Ελίζα» της Ξένιας Καλογεροπούλου συνεχίζεται στο Θέατρο Πόρτα
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τετάρτης
- Αναζητούν τα αίτια του τροχαίου με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία – Εξετάζεται η μεταφορά των τραυματιών στην Ελλάδα
- Το φρούτο που δεν ήξερες και μπορεί να γίνει το νέο superfood
- Ιλχάν Ομάρ: Η βουλεύτρια των Δημοκρατικών διακόπτει την ομιλία της όταν άνδρας της πετά άγνωστο υγρό
