53

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τις εισαγωγές «χλωριωμένων» κοτόπουλων στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ.Κοντός, μετά την απόφαση της Κομισιόν να εισηγηθεί την υπό όρους άρση της απαγόρευσης για εισαγωγές κοτόπουλων, όπως αυτών των ΗΠΑ, που απολυμαίνονται με αντιμικροβιακές ουσίες.

Ο κ. Κοντός τόνισε: «Η χώρα μας, όπως κατ επανάληψη δηλώσαμε στα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, είναι κάθετα αντίθετη με την εισαγωγή κοτόπουλων που απολυμαίνονται με οποιεσδήποτε αντιμικροβιακές ουσίες. Την αντίθεσή μας αυτή, εκφράσαμε για μία ακόμα φορά στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στις 19 Μαΐου στις Βρυξέλλες, όπου με τη θέση μας αυτή ταυτίστηκε η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών της ΕΕ.

»Η έστω και με περιορισμούς πραγματοποίηση εισαγωγών χλωριωμένων κοτόπουλων, έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική μας για την διάθεση στην αγορά υγιεινών και ασφαλών τροφίμων. Η πολιτική μας παραμένει αταλάντευτα σταθερή, όπως και στα μεταλλαγμένα, με την απαγόρευση των εισαγωγών των παραπάνω προϊόντων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Τετάρτη να υποβάλει πρόταση στη Μόνιμη Επιτροπή Διατροφικής Αλυσίδας και Υγείας των Τροφίμων της ΕΕ, για την υπό προϋποθέσεις άρση της απαγόρευσης των εισαγωγών κοτόπουλων, όπως αυτών των ΗΠΑ, που απολυμαίνονται με αντιμικροβιακές ουσίες.

Με την πρόταση αυτή τίθενται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για τη χρήση τεσσάρων ουσιών οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μεμονωμένα και όχι σε συνδυασμό, για την απολύμανση των κοτόπουλων μετά τη σφαγή τους για την απομάκρυνση κάθε μικροβίου.

Η εισήγηση της Επιτροπής περιλαμβάνει συνοδευτικά μέτρα όπως το ξέπλυμα των κοτόπουλων με πόσιμο νερό και την ειδική σήμανση των κοτόπουλων που έχουν υποστεί μια τέτοια επεξεργασία.

Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει ότι εντός διετίας από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου θα γίνει μια υποχρεωτική επανεξέταση της κατάστασης με βάση τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών.

Τον τελικό λόγο για την υιοθέτηση του μέτρου έχει το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ