
Φτώχεια, ακρίβεια και περιβάλλον θα γεννούσε έναν νέο «Μάη του 68»
Η φτώχεια, η ακρίβεια και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι τα τρία κορυφαία ζητήματα που θα «κατέβαζαν» τον κόσμο στο δρόμο σε έναν νέο «Μάη του 68». Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δημοσκόπηση της Κάπα Research για Το Βήμα.
30
Η φτώχεια, η ακρίβεια και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι τα τρία κορυφαία ζητήματα που θα «κατέβαζαν» τον κόσμο στο δρόμο σε έναν νέο «Μάη του 68». Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δημοσκόπηση της Κάπα Research για Το Βήμα.
Τι μπορεί να γεννήσει έναν σύγχρονο «Μάη»; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η φτώχεια σε ποσοστό 68,7%, η αποτροπή της καταστροφής του περιβάλλοντος σε ποοστό το 34,9% και η ακρίβεια σε ποσοστό 33,1%.
Η καταπάτηση των δημοκρατικών θεσμών και ελευθεριών, ένα ζήτημα που στο παρελθόν υπήρξε θρυαλλίδα εντάσεων στην Ελλάδα, κατατάσσεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 29%. Η Παιδεία βρίσκεται στην τελευταία θέση με 12,5%.
Στην ερώτηση όμως για ποιο θέμα θα συμμετείχαν προσωπικά οι ερωτώμενοι σε κινητοποίηση διαρκείας, οι περισσότεροι απαντούν για την καταστροφή του περιβάλλοντος (89,1%). Εξίσου πρόθυμοι είναι οι Έλληνες να διαδηλώσουν κατά της φτώχειας (88,4%), της ακρίβειας (84%), της έλλειψης δημοκρατίας και ελευθεριών (84%) και υπέρ της Παιδείας (80,1%).
Ωστόσο, μόνο το 33,5% απαντά θετικά στο ερώτημα αν πιστεύει ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να συμβούν στην Ελλάδα γεγονότα παρόμοια με τον Μάη ή το Πολυτεχνείο. Οι περισσότεροι (64,1%) δεν θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Παρά ταύτα, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη στο ερώτημα «πόσο πιθανόν είναι να συμμετάσχετε σε μια αντίστοιχη εξέγερση αν συμβεί στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια;». Πολύ και αρκετά πιθανό απαντά το 51%, ενώ το 45,7% απορρίπτει μια τέτοια προοπτική.
Πιο θετικά αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν τα παιδιά τους σε μια τέτοια εξέγερση στο μέλλον: Θετικά απάντησε το 23,7%, μάλλον θετικά το 43,8%, μάλλον αρνητικά το 14,9% και αρνητικά το 9,3%.
Ο πολιτικός χώρος με τον οποίο ταυτίζεται στα μάτια της κοινής γνώμης η εξέγερση του Μάη του 68 είναι κυρίως η Αριστερά σε ποσοστό 42,6% και λιγότερο η Κεντροαριστερά (23,4%). Με την άκρα Αριστερά ταυτίζει τον Μάη το 12,3% των ερωτηθέντων και με το Κέντρο μόλις το 1,2%. Καταγράφεται επίσης ένα ποσοστό 15,1% το οποίο δεν τον ταυτίζει με κανέναν πολιτικό χώρο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κυπελλούχος Ισπανίας η Ρεάλ Σοσιεδάδ, νίκησε την Ατλέτικο σε έναν δραματικό τελικό (vids)
- Προσομοιωτές F-16 και F-35 και εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας της Πολεμικής Αεροπορίας στην Άμφισσα
- Το Ισραήλ κατεδαφίζει κτίρια – ανάμεσά τους σχολείο – στο νότιο Λίβανο
- Ο τελευταίος που είδε ζωντανό και μίλησε με τον Αλέκο Δασκαλάκη πριν τη μοιραία διαδρομή – Νέες πληροφορίες στο φως
- Δεν χώνεψε την παραίτηση ο Λαζαρίδης και… επιτίθεται με troll στη Ντόρα
- Γιορτή σήμερα 19 Απριλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο


