
Αθώος κηρύχτηκε από το ICTY ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι
Το δικαστήριο του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία απάλλαξε την Πέμπτη τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι από τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά Σέρβων το διάστημα 1998-1999. Ο Χαραντινάι βαρύνονταν με 37 αδικήματα για φόνους, βιασμούς και βασανισμούς Σέρβων.
95
Το δικαστήριο του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) απάλλαξε την Πέμπτη τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι από τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά Σέρβων το διάστημα 1998-1999.
Ο Χαραντινάι, διοικητής μονάδας του UCK, βαρύνονταν με 37 αδικήματα για φόνους, βιασμούς και βασανισμούς Σέρβων. Οι εισαγγελείς είχαν προτείνει ποινές μέχρι 25 ετών.
«Οι δολοφονίες και οι επιθέσεις δεν ήταν σε κλίμακα ή συχνότητα τέτοια ώστε να συμπεράνει κανείς ότι υπήρχε επίθεση στον γενικό πληθυσμό», τόνισε ο πρόεδρος του σώματος Αλφονς Όριε.
Ο δικαστής προσέθεσε ότι οι Σέρβοι, όπως και οι Κοσοβάροι, εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των εχθροπραξιών και όχι γιατί έγιναν στόχος ενώ ανέφερε ότι πολλοί μάρτυρες έπεσαν θύματα εκφοβισμού
Απαλλάχτηκε επίσης Ιντίζ Μπαλάι που κατηγορούνταν και αυτός για βιασμούς, δολοφονίες και βασανισμούς. Ο τρίτος κατηγορούμενος Λάχι Μπραχιμάι (θείος του Χαραντινάι) καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών για βασανισμούς.
Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές τόσο εντός της αίθουσας όσο και στην Πρίστινα.
Σε έντονο ύφος αντέδρασε ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα που τόνισε ότι το ICTY με την απαλλαγή του κατηγορούμενου «κοροϊδεύει την δικαιοσύνη και τα αθωά θύματα του Χαραντινάι». Στην ανακοίνωσή του, ο Σέρβος πρωθυπουργός επισημαίνει ακόμα ότι το ICTY διέπραξε «ένα σοβαρότατο έγκλημα κατά της Σερβίας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό
- H εύθραυστη μητέρα μου, η Όντρεϊ – Η απόπειρα αυτοκτονίας, οι ναζί γονείς και οι πόλεμοι
- Το κίνητρο που ψάχνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Άρης του Σιάο
- Το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση χωριών βόρεια του ποταμού Λιτάνι – Καταγγελίες για εθνοκάθαρση στον Λίβανο
- Εκλεισε μετά τα προβλήματα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του fuel pass – Αλλάζει ο τρόπος υποβολής
- Ο Λίνεκερ είδε «σημάδια πανικού» στην Άρσεναλ
- Το Artemis ΙΙ έσπασε το ρεκόρ του Apollo 13 για την μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη –

