Συνεργασία κατά των Κούρδων ανταρτών προσφέρει στην Τουρκία ο Τζαλάλ Ταλαμπανί
Την ελπίδα για σταθερές σχέσεις με την Τουρκία, μέσω και της συνεργασίας κατά των Κούρδων ανταρτών, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί μετά τη συνάντησή του με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν ανέχεται τους τρομοκράτες.
53
Την ελπίδα για ανάπτυξη σταθερών σχέσεων με την Τουρκία, μέσω και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί μετά τη συνάντησή του με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα ανεχθεί τους τρομοκράτες.
Ο Ταλαμπανί, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη ως ηγέτης κράτους στη γειτονική χώρα, μόλις μία εβδομάδα μετά τον τερματισμό της χερσαίας επιχείρησης της Τουρκίας κατά θέσεων Κούρδων ανταρτών του PKK στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του ότι το Ιράκ εύχεται να δημιουργήσει σχέσεις «σταθερές και στρατηγικές» με τη γειτονική του Τουρκία.
Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί τόνισε ότι το Ιράκ ασκεί ισχυρές πιέσεις προς τους Κούρδους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα και στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό, δεν πρόκειται να ανεχθεί να βρίσκονται εντός του Ιράκ. «Ή θα καταθέσουν τα όπλα, ή θα εγκαταλείψουν τη χώρα» υπογράμμισε.
Ζήτησε όμως για άλλη μια φορά από την Τουρκία να λάβει πολιτικά μέτρα για την επίλυση του προβλήματος.
Ο Ιρακινός πρόεδρος επισήμανε ότι θα συζητήσει με την Τουρκία μια ευρεία γκάμα μέτρων για την ασφαλεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αντάρτες του ΡΚΚ.
Από την πλευρά του, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ διαμήνυσε προς τους Κούρδους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα, καθώς η Τουρκία δεν πρόκειται να ανεχθεί όσους εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες.
Ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα εξέταζε τη χρήση μη στρατιωτικών μέσων για να τερματιστεί η σύγκρουση με τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες, ο Γκιουλ ξεκαθάρισε: «Όποιος κρατάει όπλο να το αφήσει· το κράτος δεν πρόκειται να το ανεχθεί αυτό».
Η διήμερη επίσκεψη του Τζ.Ταλαμπανί έχει επίσης στόχο την προώθηση των πολιτικών, εμπορικών και ενεργειακών δεσμών των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιρακινός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ανάπτυξης των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία στους τομείς αυτούς και επισήμανε ότι η συνεργασία με την Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρότυπο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Φίλιπ Γκλας: Ακυρώνει την πρεμιέρα της παράστασης «Lincoln» στο Kennedy Center λόγω της νέας ηγεσίας
- Red flags με καθυστέρηση: Τα βλέπουμε όταν είναι αργά
- Γιατί πλημμυρίζουμε συνέχεια στην Αττική;
- Τα περίπτερα αφηγούνται την ιστορία της Αθήνας
- Αυξήθηκαν οι τιμές και στα παλαιά ακίνητα στα οποία στρέφονται τώρα οι αγοραστές
- «Βιολάντα»: Το προπάνιο ανατίναξε το εργοστάσιο



