51

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται το Σάββατο στη Ρωσία στην πρώτη «δυτική» επίσκεψη μετά τη θριαμβευτική εκλογή του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία είχε κατ ουσίαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την οκταετή προεδρική θητεία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επίσκεψη εργασίας πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα συζητήσει τις ανησυχίες σχετικά με τη διεξαγωγή των ρωσικών εκλογών. «Αδιαμφισβήτητα η καγκελάριος θα θέσει το θέμα της εσωτερικής κατάστασης [στη Ρωσία] μετά τις εκλογές, αλλά και αυτή καθαυτή τη διεξαγωγή των εκλογών για την οποία διατυπώσαμε ανοιχτά επικρίσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Στον απόηχο της νίκης Μεντβέντεφ η Γερμανία είχε επισημάνει ότι κατά τις ρωσικές προεδρικές εκλογές δεν εκπληρώθηκαν όλα τα δημοκρατικά και συνταγματικά κριτήρια, και παράλληλα είχε εκφράσει τη λύπη της για το γεγονός ότι οι διεθνείς παρατηρητές δεν κατάφεραν να ενεργήσουν με ελευθερία.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τόμας Στεγκ είχε επισημάνει ότι σε κάθε περίπτωση η Ανγκελα Μέρκελ επιδιώκει τη συνεργασία με το νέο πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ελπίζει να τον συναντήσει, όπως και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σύντομα.

Η Μέρκελ, η οποία γνωρίζει τη ρωσική γλώσσα από τα χρόνια της νεότητάς της στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, εισήγαγε όταν ανέλαβε τα καθήκοντα της καγκελαρίου μια περισσότερο επικριτική στάση απέναντι στη Μόσχα, σε σχέση με τον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Οι σχέσεις της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν περάσει μεταπτώσεις, ενώ η ίδια έχει ανοικτά καταδικάσει την κατασταλτική αντιμετώπιση της ρωσικής αντιπολίτευσης, αλλά έχει διαδραματίσει και τον ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την περασμένη Δευτέρα συνεχάρη τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τη νίκη του και δεσμεύθηκε ότι θα τον υποστηρίξει στις προσπάθειές του για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

«Να είστε βέβαιος ότι η Γερμανία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος και ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος στη συγχαρητήρια επιστολή της προς τον διάδοχο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ