36

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί το έργο χωροθέτησης για την Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, έγινε γνωστό την Πέμπτη, κατά την υπογραφή συμφωνίας για τον στατηγικό σχεδιασμό της ζώνης.

Ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία Ευρωσύμβουλοι ΑΕ για την εκπόνηση του «Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ανάπτυξης της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης». Το έργο,  προϋπολογισμού 383.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία «Ευρωσύμβουλοι-Ρlanet-Logotech», μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Η πρόταση για το χωροταξικό σχεδιασμό της Ζώνης θα αναρτηθεί άμεσα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, ανέφερε ο κ.Τζίμας, επισημαίνοντας ότι «στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το χρόνο που θα δούμε να γίνεται πράξη η Ζώνη Καινοτομίας, η οποία και θα σημάνει το αναπτυξιακό πέταγμα της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδος».

Ο υπουργός εκτίμησε ότι εντός του 2008 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαμόρφωσης των φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στην Ζώνη Καινοτομίας. «Η πρόταση που έχουμε αποστείλει στα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης περιλαμβάνει κίνητρα που είναι δυναμικά και επιδέχονται και μεγαλύτερες βελτιώσεις», επισήμανε.

Όσον αφορά στο στρατηγικό σχεδιασμό για τη Ζώνη Καινοτομίας, που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ», Ιάκωβος Βασάλος, τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι 8 μήνες, ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν τον ερχόμενο Ιούνιο. Με το στρατηγικό σχεδιασμό θα αποτυπωθούν και θα ιεραρχηθούν οι στόχοι ανάπτυξης της Ζώνης σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση περιφερειακής πολιτικής για την καινοτομία, ενώ θα εξειδικευθούν οι τομείς έρευνας και τεχνολογίας στους οποίους θα στηριχθεί η ανάπτυξη της Ζώνης.

Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των πρώτων έργων της Ζώνης (Ινστιτούτο Βιοϊατρικών και Βιομοριακών Ερευνών, Δίκτυα Αποχέτευσης στην περιοχή του Τεχνολογικού Πάρκου κ.λπ), τα οποία είχαν ενταχθεί στη μελέτη για τη δημιουργία έργων πυλώνων της ζώνης, ενώ ξεκινά άμεσα η διαδικασία ένταξης νέων έργων στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013.

«Το ΕΣΠΑ δεν έχει εξειδικεύσει ακόμα τις δράσεις του, παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη των διαδικασιών και μόλις μας δοθεί η δυνατότητα, είμαστε πανέτοιμοι να προτείνουμε έργα», τόνισε ο κ.Βασάλος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το πρώτο από αυτά τα έργα θα είναι το κτίριο διοίκησης της Ζώνης Καινοτομίας.

«Το διοικητήριο της Ζώνης είναι έργο πρώτης προτεραιότητας και ελπίζουμε να έχουμε τη δυνατότητα να το θεμελιώσουμε μέσα στο 2008» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ