H νανοτεχνολογία μετατρέπει τα υφάσματα σε γεννήτριες ρεύματος
Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν ένα ύφασμα κατασκευασμένο με μεθόδους νανοτεχνολογίας το οποίο παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν κινείται, έστω και ανεπαίσθητα. Αν χρησιμοποιηθεί κάποτε για ρούχα, το νέο υλικό θα μπορούσε να φορτίζει ενα mp3 player καθώς ο χρήστης περπατά.
36
Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν ένα ύφασμα κατασκευασμένο με μεθόδους νανοτεχνολογίας το οποίο παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν κινείται, έστω και ανεπαίσθητα. Αν χρησιμοποιηθεί κάποτε για ρούχα, το νέο υλικό θα μπορούσε να φορτίζει ενα mp3 player καθώς ο χρήστης περπατά.
«Αυτό που κάνει το ύφασμα είναι να μετατρέπει τη μηχανική κίνηση του σώματος σε ηλεκτρικό ρεύμα» δήλωσε στο Reuters o Ζον Λιν Ουάνγκ, επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.
Το νέο ύφασμα, που παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature, παράγει ενέργεια από την τριβή με βάση το πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο.
Το υλικό είναι καλλυμμένο με ζεύγη κυλινδρικών ινών από οξείδιο του ψευδαργύρου, οι οποίες έχουν μήκος 1.000 φορές μικρότερο από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Καθώς οι ίνες λυγίζουν και τρίβονται μεταξύ τους, λόγω της κίνησης του υφάσματος, η μηχανική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική.
Η ίδια κατεργασία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε κουρτίνες, τέντες ή άλλες δομές ώστε να αντλείται ενέργεια από τον άνεμο, εκτιμούν οι εφευρέτες. Παρόμοιες νανογεννήτριες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε αισθητήρες που παρακολουθούν συνεχώς τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ή μετρούν την καταπόνηση γεφυρών και κτιρίων.
«Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι μπορούμε να έχουμε [ισχύ] έως και 80 milliwatt ανά τετραγωνικό μέτρο υφάσματος. Αυτό θα ήταν αρκετό για την τροφοδοσία ενός μικρού iPod ή για τη φόρτιση ενός κινητού τηλεφώνου» αναφέρει ο Δρ Ουάνγκ.
Ένα σημαντικό πρόβλημα πάντως παραμένει πριν η εφεύρεση αξιοποιηθεί στην γκαρνταρόμπα: Το οξείδιο του ψευδαργύρου είναι ευαίσθητο στο νερό, κάτι που σημαίνει ότι τα υφάσματα-γεννήτριες δεν θα μπορούσαν να πλυθούν ποτέ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό ο Αλέξανδρος Τσομπανίδης (pic)
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι Μελάς και Ρέππα για τη μη διαβίβαση του πορίσματος Τυχεροπούλου στη Δικαιοσύνη
- Χαλάνδρι: Εγκεφαλικά νεκρός ο 17χρονος που έπεσε από το μπαλκόνι
- Μαρτίνεθ: «Ο Μπαντιό έχει συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό» – Τι είπε για τον Μοντέρο
- Νέα ζωή για το «Εργοστάσιο Τέχνης»
- Διεθνείς ανησυχίες για τον νόμο για την «εθνική ενότητα» της Κίνας – «Κακόβουλη δυσφήμιση», απαντά το Πεκίνο
- DSquared2: Οι βουτιές τους στα καταγάλανα νερά της Μυκόνου
- Παναγιώτης Νέστορας: Πήρε εξιτήριο από το Ιπποκράτειο – «Η απώλεια της γυναίκας μου να είναι η τελευταία από τέτοια άνανδρα χτυπήματα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-FxNbwRDvWnY-unsplash-1-315x220.jpg)




































![Παιδιά έκαναν τσουλήθρα σε Ferrari 500.000 ευρώ – H αντίδραση του ιδιοκτήτη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-51-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442