51

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν Μαρί Λεπέν καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή και στην καταβολή προστίμου ύψους 10.000 ευρώ για την περιγραφή της ναζιστικής κατοχής της Γαλλίας ως «όχι ιδιαίτερα απάνθρωπης».

Οι δηλώσεις του Λεπεν είχαν δημοσιευθεί τον Ιανουάριο του 2005 σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο ακροδεξιό έντυπο Rivarol.

Ο ηλικίας 79 ετών ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου έχει καταδικαστεί κατ επανάληψη, κυρίως για ρατσιστικές δηλώσεις.

Το 1987 είχε καταδικαστεί σε πρόστιμο για την περιγραφή των ναζιστικών θαλάμων αερίου ως «λεπτομέρεια της ιστορίας», θυμίζει το BBC.

Ο συνήγορός του, Βαλεράν ντε Σαίντ-Ζίστ, δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ασκηθεί έφεση κατά της νέας καταδικαστικής απόφασης.

Κατά την ακροματική διαδικασία, στις 14 Δεκεμβρίου, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή και πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Οι δηλώσεις του Ζαν-Μαρί Λεπέν, τον Ιανούριο του 2005, είχαν επικριθεί έντονα από πολιτικές ενώσεις και σχηματισμούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό