Οριακό προβάδισμα Τάντιτς στις δημοσκοπήσεις για τις σερβικές προεδρικές εκλογές
Εξαιρετικής σημασίας είναι, κατά τους πολιτικούς αναλυτές, οι σερβικές προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Το 79% των πολιτών συμφωνεί και η προσέλευση στις κάλπες αναμένεται να αγγίξει το 80%. Νίκη Τάντιτς με προβάδισμα στα όρια του στατιστικού λάθους δίνουν οι δημοσκοπήσεις.
71
Εξαιρετικής σημασίας είναι, κατά τους πολιτικούς αναλυτές, αλλά και την κοινή γνώμη, οι σερβικές προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο για τις Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία (CESID), το 79% των πολιτών θεωρεί πολύ σημαντικές τις εκλογές αυτές, ενώ η προσέλευση στις κάλπες αναμένεται να αγγίξει το 80% (5,5 εκατ. ψηφοφόροι).
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έρευνα του CESID, θα είναι οριακό και αναμένεται ότι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος και νυν πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, θα κερδίσει τον εθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς με μικρή διαφορά, που θα κυμαίνεται γύρω στις 100.000 ψήφους.
Ωστόσο, η διαφορά αυτή υπέρ του Τάντιτς, επισημαίνει ο ερευνητής του CESID Σρέτσκο Μιχαΐλοβιτς, βρίσκεται εντός ορίου του στατιστικού λάθους και μπορεί εύκολα να ανατραπεί.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 23% των υποστηρικτών του κόμματος του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα θα ψηφίσει τον Τάντιτς και το 15% τον Νίκολιτς. Ο Κοστούνιτσα πάντως έχει αρνηθεί να υποστηρίξει τον πολιτικό του σύμμαχο, σε κυβερνητικό επίπεδο, Τάντιτς, δηλώνοντας ουδετερότητα.
Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Νίκολιτς είχε συγκεντρώσει ποσοστό 39,99% και ο Τάντιτς 35,39%.
Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία είχαν το βράδυ της Τετάρτης την πρώτη τους τηλεοπτική αντιπαράθεση στο κρατικό κανάλι της Σερβίας (RTS).
Ο κ. Τάντιτς παρουσίασε τις εκλογές αυτές ως δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, τονίζοντας ότι ψήφος στον κ. Νίκολιτς θα επιστρέψει τη χώρα στη δεκαετία του 1990, θα σταματήσουν οι ξένες επενδύσεις και η Σερβία θα απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα.
Ο κ. Νίκολιτς, που εμφανίστηκε πιο άνετος και κέρδισε τις εντυπώσεις, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Σλοβενίας, Ντιμίτριγε Ρούπελ, ότι «θα γίνει σεβαστή η βούληση του σερβικού λαού», κατέστησε «ψεύτικο το δίλημμα ή Ευρώπη ή διεθνής απομόνωση».
Ο εθνικιστής ηγέτης ανέφερε ότι επιθυμεί την ένταξη ολόκληρης της Σερβίας στην ΕΕ με το Κόσοβο στη σύνθεση της, διεμήνυσε ωστόσο ότι δεν θα μπορέσει να μην εκδηλώσει τη δυσαρέσκεια του, εάν κάποιες χώρες αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Σε δηλώσεις του, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, σύμμαχος του Τάντιτς, χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση ως ένα «δημοψήφισμα» υπέρ ή κατά της Ευρώπης.
Στη Σερβία από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα ισχύσει καθεστώς προεκλογικής σιγής.
Στις κάλπες θα κληθούν την Κυριακή 6.701.779 πολίτες για να εκλέξουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Νικητής θα αναδειχθεί αυτός που θα λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ψηφισάντων.
Η θητεία του προέδρου είναι πενταετής. Οι αρμοδιότητές του περιορίζονται σε τρεις τομείς: την άμυνα, την εξωτερική πολιτική και την εκλογή των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σερβίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Το συγκινητικό μήνυμα του ΠΑΟΚ: «Δύο παιδιά μας είναι πίσω» (pics)
- Βιολάντα: Αδήλωτο το υπόγειο που έγινε η έκρηξη και οι υπέργειες δεξαμενές
- Αλεξάντρ Πούσκιν: Ο άξων της ρωσσικής τέχνης
- Θεσσαλονίκη: Εξάρθρωση συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών – Επτά συλλήψεις
- Με τον Στέφανο Τσιτσιπά η Ελλάδα κόντρα στο Μεξικό στο Davis Cup
- Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αθήνα – Έφτασε η κακοκαιρία Kristin

