95

Στη Νεβάδα για τους Δημοκρατικούς και τη Νότια Καρολίνα για τους Ρεπουμπλικάνους μεταφέρεται το Σάββατο η μάχη των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ με τα προγνωστικά να μιλούν για άλλη μία σκληρή μάχη και στα δύο στρατόπεδα.

Εν τω μεταξύ, η αντιπαράθεση έχει επικεντρωθεί στα θέματα της οικονομίας και τον φόβο της οικονομικής ύφεσης.

Οι δημοσκοπήσεις στη Νεβάδα δίνουν τους τρεις βασικούς υποψήφιους, την Χίλαρι Κλίντον, τον Μπάρακ Ομπάμα και τον Τζον Έντουαρντς, πολύ κοντά τον έναν στον άλλο, στα όρια του στατιστικού λάθους.

Εικόνα παρόμοια με της Νεβάδας δίνουν τα γκάλοπ σε ότι αφορά τους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους στη Νότια Καρολίνα. Καθένας από τους τρεις υποψήφιους, ο Τζον ΜακΚέιν, ο Μιτ Ρόμνει και ο Μάικ Χάκαμπι, έχει κερδίσει από μία πολιτεία και κανείς δεν έχει για την ώρα ένα σαφές προβάδισμα. Ο Ρούντι Τζουλιάνι απέφυγε να πραγματοποιήσει εκστρατεία στην Νότια Καρολίνα και περιοδεύει στην Φλόριντα ενόψει των εκεί εκλογών στις 29 Ιανουαρίου.

Ο Τζ.ΜακΚέιν προηγείται των άλλων δύο και, απόστρατος και ο ίδιος, προσδοκά στην ψήφων των βετεράνων ενώ ο Μ.Χάκαμπι μπορεί να ψηφιστεί το σημαντικό ποσοστό Ευαγγελιστών στην πολιτεία. Κέρδη αναμένεται να έχει και ο Μ.Ρόμνεϊ που εκμεταλλεύεται την νικηφόρα για αυτόν αναμέτρηση στο Μίσιγκαν.

Προκριματικές εκλογές διεξάγουν οι Ρεπουμπλικάνοι και στη Νεβάδα, αλλά η δραστηριότητα των υποψηφίων έχει επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στην Ν.Καρολίνα.

Όλοι οι υποψήφιοι, πάντως, προσδοκούν σε θετικά αποτελέσματα από την αναμέτρηση του Σαββάτου ενόψει της Σούπερ Τρίτης 5 Φεβρουαρίου όπου θα διεξαχθούν εκλογές σε 22 πολιτείες, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό ποιος θα επικρατήσει τελικά στην κούρσα για το ύπατο αξίωμα.

Στο προσκήνιο η οικονομία

Η οικονομία – και ζητήματα όπως η κρίση της αγοράς στεγαστικής πίστης και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης – απασχολούν όλο και περισσότερο την προεκλογική ρητορική των υποψηφίων και των δύο κομμάτων.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ αναφέρθηκε στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Νότια Καρολίνα η οποία πλήττεται από την ανεργία κυρίως στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο. Ευθύνες στην κεντρική οικονομική πολιτική της Ουάσιγκτον επέρριψε ο Μ.Χάκαμπι. «Πακέτο» φοροαπαλλαγών και φορολογικών περικοπών για την ανάκαμψη της οικονομίας πρότεινε και ο Τζ.Μακέιν.

Στα άλλο στρατόπεδο, η Χ.Κλίντον κατηγόρησε τον Μπ.Ομπάμα ότι σκοπεύει να προτείνει νέους φόρους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων και ρτην άυξηση των εισφορών για την ασφάλεια που πληρώνουν οι οικονομικά ευκατάστατοι. Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Ομπάμα τόνισε και η Χίλαρι Κλίντον έχει δημοσιοποιήσει παρόμοιες προτάσεις.

*  Την Πέμπτη, αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο επέτρεψε την διεξαγωγή προκριματικών εκλογών σε τμήματα που βρίσκονται μέσα σε καζίνα παρά την προσφυγή για προνομιακή μεταχείριση υπέρ των εργαζομένων σε αυτά που υπέβαλε κάτοικος της Αριζόνας. Η απόφαση αναμένεται να ενισχύσει τον Μπ.Ομπάμα αφού η ένωση των εργαζομένων υποστήριξε τον γερουσιαστή του Ιλινόι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press