Διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα ζητά τώρα η Πολωνία
Η Πολωνία θα συμφωνήσει στην εγκατάσταση μέρους της σχεδιαζόμενης από τις ΗΠΑ αντιπυραυλικής ασπίδας μόνο αν δεσμευτούν να ενισχύσουν την πολωνική αντιαεροπορική άμυνα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Αμυνας της χώρας Μπόγκνταν Κλιχ.
95
Η Πολωνία θα συμφωνήσει στην εγκατάσταση μέρους της αντιπυραυλικής ασπίδας που σχεδιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνο αν οι ΗΠΑ δεσμευτούν να ενισχύσει την πολωνική αντιαεροπορική άμυνα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Αμυνας της χώρας Μπόγκνταν Κλιχ.
Όπως διευκρίνισε ο Κλιχ, θα συζητήσει τις πολωνικές απαιτήσεις με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς σε συνάντηση που θα έχουν στην Ουάσιγκτον στις 14-16 Ιανουαρίου. Ο Κλιχ θα έχει συνομιλίες και με ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος στο Κογκρέσο ώστε να διαπιστώσει αν δεσμεύονται για την λειτουργία της ασπίδας ενόψει της λήξης της θητείας Μπους τον Ιανουάριο του 2009.
Η Πολωνία ζητά την σημαντική ενίσχυση της αεράμυνάς της με συστήματα μικρού και μέσου βεληνεκούς, όπως πυραύλους Patriot. Σε διαφορετική περίπτωση, υπογράμμισε ο Κλιχ, η συναίνεση στην εγκατάσταση πυραύλων στο έδαφος της χώρας είναι πολύ δύσκολο να δοθεί.
«Η παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Πολωνία καθιστά αναμφίβολα τον πολωνικό εναέριο χώρο περισσότερο ευάλωτο», τόνισε ο Κλιχ και ζήτησε «με κατηγορηματικούς όρους» την ενίσχυση της αεράμυνας.
Ο Μπ.Κλιχ επισήμανε ακόμη ότι «είναι σημαντικό ζήτημα να συμπεριληφθεί η Πολωνία στο αμερικανικό αμυντικό σύστημα» ώστε να υπάρχει ισχυρότερο κίνητρο να συντρέξουν την Πολωνία οι σύμμαχοι των ΗΠΑ αν απειληθεί η ασφάλεια της Πολωνίας.
Σχετικά με τις δηλώσεις του Πολωνού υπουργού, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα ακούσουν με προσοχή τα αιτήματα της Πολωνίας, η οποία αποτελείστενή σύμμαχο των ΗΠΑ.
Κατά τις ΗΠΑ, η εγκατάσταση της ασπίδας θα προστατεύσει την ίδια και τις συμμάχους της από πυραυλική επίθεση με πυρηνικά από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα ή το Ιράν. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν ακόμη την εγκατάσταση στην Τσεχία ραντάρ υποστήριξης της αντιπυραυλικής ασπίδας.
Στην προοπτική αυτή αντιτίθεται σφοδρά η Ρωσία, η οποία εκτιμά ότι η ασπίδα απειλεί την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη και στρέφεται κατά της ίδιας.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Πολωνίας υπό τον Γιάροσλαβ Καζίνσκι, όπως και ο πρόεδρος της χώρας Λεχ Καζίνσκι, είχαν συμφωνήσει με την εγκατάσταση, ενώ είχαν έρθει σε αντίθεση με τη Ρωσία, κατηγορώντας την για ηγεμονικές τάσεις εις βάροςτων χωρών της κεντρικής Ευρώπης.
Ο Μπ.Κλιχ δηλώνει τώρα ότι επιθυμεί την αποκατάσταση των κακών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και χαρακτηρίζει απαραίτητο τον διάλογο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΠΑΟΚ: Η 11άδα που επέλεξε ο Λουτσέσκου για το παιχνίδι με τη Λιόν (pic)
- Κυβέρνηση: Μεταναστευτική πολιτική προς τέρψιν του εγχώριου τραμπισμού
- LIVE: Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα
- Ο Τζουντ Όουενς δεν θέλει μπιμπερό, μόνο στέκα: Δύο ετών ο διπλά παγκόσμιος ρέκορντμαν στο μπιλάρδο – «Ελπίδα»
- Wall Street: Καυτό δίμηνο για ομόλογα που χρηματοδοτούν AI
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα για το παιχνίδι με τη Ρόμα (pic)


