96

Ένταση επικράτησε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας συζήτησης του προϋπολογισμού, όταν το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την ΝΔ για «ταξική πολιτική», αναξιόπιστο προϋπολογισμό και «παράδοση» των ΔΕΚΟ. Ο Γ.Αλογοσκούφης αντέτεινε «τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αυξάνοντας το ΕΚΑΣ, τις συντάξεις του ΟΓΑ και εφαρμόζοντας το πολυτεκνικό επίδομα».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «ασύστολη κινδυνολογία και καταστροφολογία».

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομίας έδωσε έμφαση στις συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα ενώ αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό επανέλαβε την «ήπια αναμόρφωσή» που προωθεί η κυβέρνηση. Επίσης, ο ίδιος δεσμεύτηκε για αξιοποίηση 24 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους.

«Εάν η κυβέρνηση θέλει ο προϋπολογισμός να έχει οποιαδήποτε αξιοπιστία πρέπει να αυξήσει τον ΦΠΑ» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θ.Πάγκαλος ακολουθώντας στο βήμα του ομιλητή τον υπουργό Οικονομίας.

Διαφορετικά είπε ο κ. Πάγκαλος δεν βγαίνει η αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Επιπρόσθετα, σημειώνοντας ότι η διαίρεση των προβλεπόμενων εσόδων με την αύξηση 7% του ΑΕΠ δίνει εισοδηματική ελαστικότητα 1,8 κατέληξε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συνυπολογίσει την αύξηση του ΦΠΑ.

Ακολούθως, ο Θ.Πάγκαλος έκανε λόγο για «κατασκευή πλαστών ισορροπιών στο ζήτημα του ελλείμματος», ενώ για το θέμα του ΟΤΕ, είπε ότι η κυβέρνηση κατήργησε τους περιορισμούς που είχε βάλει στον ενδεχόμενο ιδιώτη επενδυτή το ΠΑΣΟΚ και τώρα επελαύνουν οι «διάφοροι Βγενόπουλοι και πίσω τους σεΐχηδες και άλλες οντότητες».

«Κινητήριος δύναμη για την όποια εφαρμοσμένη πολιτική είναι η χρηματοδότηση» τόνισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι δαπάνες για την παιδεία αυξήθηκαν κατά 6,5% σε σχέση με πέρσι.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αναφερόμενος στην υλοποίηση της πολιτικής του «έξυπνου σχολείου» ενώ σχετικά με την τριτοβάθμια, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, παρακολουθεί μεν τη στρατηγική της Λισσαβόνας, χωρίς όμως «να εγκαταλείπει την ελληνική πολιτική και πολιτιστική αντίληψη».

«Η σχέση του προϋπολογισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνοψίζεται στη φράση, η μεγάλη κοροϊδία» ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή ο τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας. Παράλληλα, επεσήμανε, ότι οι μεταφερόμενες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες χρηματοδοτούνται με 180 εκ. ευρώ, έναντι απαιτήσεων 300 εκ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση των νομαρχιακών έργων από εθνικούς πόρους, μειώνεται κατά 12%, και τα κονδύλια για τη δασοπυρόσβεση παραμένουν ίδια, παρότι η εργασία τους υποτίθεται πως θα διπλασιαστεί» ανέφερε ο κ. Ρόβλιας.

Δηλώσεις έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στην αύξηση των επενδυτικών δαπανών κατά 7%,. Παράλληλα, μίλησε και την ολοκλήρωση των ειδικών χωροταξικών σχεδίων.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, η Λιάνα Καννέλη μίλησε για την καταψήφιση και των αμυντικών δαπανών του προϋπολογισμού. «Δίνουμε το 10,5% του προϋπολογισμού για στρατιωτικές δαπάνες, για τις οποίες δεν έχει αποδειχθεί έως σήμερα ότι είναι για την άμυνα της χώρας αλλά για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ» είπε η κ. Κανέλλη.

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να «ζωγραφιστεί μια εικόνα που δεν έχει σχέση με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα» μίλησε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ.Χαλβατζής.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2008 φορτώνει τα κύρια βάρη στους εργαζόμενους ενώ τα κέρδη τα δίνει στο μεγάλο κεφάλαιο.

«Εάν είχαν οι πολίτες τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη συζήτηση του προϋπολογισμού θα τον καταψήφιζαν», δήλωσε η βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Α.Αντωνίου. Σημείωσε, δε, ότι οι πολιτικές που ακολούθησε η ΝΔ τους τρεις πρώτους μήνες από την επανεκλογή της, οδήγησαν στο μεγαλύτερο κύμα απεργιών της δεκαετίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ