Απογοητευμένη η ΕΕ από τις συνομιλίες με το Ιράν για το θέμα των πυρηνικών
Απογοητευμένος ο Χ.Σολάνα από τις συνομιλίες του στο Λονδίνο με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Δεν σταματά η Τεχεράνη τον εμπλουτισμό ουρανίου, δηλώνει ο Ιρανός διαπραγματευτής για τα πυρηνικά Σ.Τζαλίλι. Το Σάββατο συναντώνται στο Παρίσι έξι δυνάμεις προωθώντας νέες κυρώσεις.
Απογοητευμένος δήλωσε ο Χαβιέρ Σολάνα, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, από τις συνομιλίες του στο Λονδίνο με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Είναι απαράδεκτο να περιμένει κανείς από την Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου, δηλώνει ο Ιρανός διαπραγματευτής για τα πυρηνικά Σαΐντ Τζαλίλι.
«Πρέπει να παραδεχθώ ότι μετά από πέντε ώρες συνομιλιών περίμενα περισσότερα. Είμαι απογοητευμένος» δήλωσε ο Χ.Σολάνα στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι θα συναντηθεί ξανά με τον Σαΐντ Τζαλίλι πριν τα τέλη Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του ο Σαΐντ Τζαλίλι αν και δήλωσε αρχικά ότι οι συνομιλίες ήταν καλές, στη συνέχεια είπε ότι είναι απαράδεκτο από τη Δύση να περιμένει να εγκαταλείψει η Τεχεράνη το πυρηνικό της πρόγραμμα.
«Το Ιράν είναι μέλος της Συνθήκης για την Μη Διασπορά των Πυρηνικών Όπλων (NPT), γεγονός που συνεπάγεται ότι έχει το δικαίωμα εμπλουτισμού ουρανίου. Το Ιράν δεν μπορεί να δεχθεί να εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό όταν ακολουθεί τις υποχρεώσεις του» δήλωσε και προσέθεσε ότι ακόμα και αν το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβάλλει νέες κυρώσεις, η Τεχεράνη θα συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
«Το Ιράν απομάκρυνε τις ανησυχίες και συνεργάστηκε με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Αλλά εάν κάποιες χώρες θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να σταματήσουν το ατομικό έργο του Ιράν, σίγουρα δεν θα επιτύχουν» δήλωσε ο Τζαλίλι.
Αργά την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας.
«Η Αμερική είναι θυμωμένη με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα αλλά ξέρουν ότι το κόστος μιας επίθεσης στο Ιράν θα είναι πολύ υψηλό» δήλωσε ο Μ.Μοτακί σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna. «Η Αμερική έχασε στην πυρηνική της διαμάχη με το Ιράν» προσέθεσε.
Οι συνομιλίες της Παρασκευής ανάμεσα στην ΕΕ και το Ιράν ήταν ίσως η τελευταία προσπάθεια να αποφευχθεί ένας νέος γύρος κυρώσεων, λύση που προωθούν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τώρα έξι δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία) πραγματοποιούν συνάντηση το Σάββατο στο Παρίσι προκειμένου να συμφωνήσουν -παρά τις διαφορετικές τους απόψεις- σε νέες κυρώσεις, τις οποίες στη συνέχεια θα προτείνουν στον ΟΗΕ.
Η Δύση φοβάται ότι το Ιράν στοχεύει στη δημιουργία ατομικής βόμβας, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται και υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι εξολοκλήρου ειρηνικό.