Τέλος εποχής για τους Συντηρητικούς του Τζον Χάουαρντ στην Αυστραλία
Νίκη των Εργατικών της αντιπολίτευσης μετά από 11 χρόνια κυριαρχίας των Συντηρητικών του Τζον Χάουαρντ δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών στην Αυστραλία. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έχασε και την έδρα του, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχασε έναν από τους πιο πιστούς συμμάχους του.
30
Νίκη των Εργατικών της αντιπολίτευσης μετά από 11 χρόνια κυριαρχίας των Συντηρητικών του Τζον Χάουαρντ δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών στην Αυστραλία. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός ενδέχεται να μην εκλεγεί ούτε βουλευτής.
Μια πρώτη εικόνα έδωσαν τα exit polls, νωρίς το πρωί: Σύμφωνα με το Sky News Australia, οι Εργατικοί κινούνταν στο 53%, έναντι 47% του Χάουαρντ.
Η καταμέτρηση των ψήφων που ακολούθησε επιβεβαίωσε την πρώτη εικόνα: οι Εργατικοί εξασφαλίζουν τον απόλυτο έλεγο της Βουλής, σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ο Κέβιν Ραντ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί ένα νέο ηγετικό μοντέλο και έχει δεσμευθεί να υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τις κλιματικές αλλαγές και να αποσύρει τους Αυστραλούς στρατιώτες από το Ιράκ.
Όσο για τον Τζον Χάουαρντ,χάνει την έδρα τουστην περιφέρεια Μπένελονγκ στο Σίδνεϊ. Είναι οπρώτος πρωθυπουργός της Αυστραλίας που χάνει τηνέδρα του από το 1929.
Στη δήλωσή του, πάντως, ο απερχόμενος πρωθυπουργόςσυνεχάρη τον αντίπαλό του και τόνισε με νόημα: «Παραδίδουμε μια χώρα πιο ισχυρή καιευημερούσα σεσχέση με ό,τι παραλάβαμε πριν από 11,5χρόνια».
*Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, «ανυπομονεί] να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας, μετά τη νίκη των Εργατικών του Κέβιν Ραντ στις βουλευτικές εκλογές, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
«Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία είναι στενοι σύμμαχοι και ο πρόεδροςανυπομονεί να εργαστεί με τη νέα κυβέρνηση ώστε να συνεχιστούν αυτοί οι ιστορικοί δεσμοί» δήλωσε η Έμιλι Λόουριμορ. «Ο πρόεδρος Μπους συγχαίρει τον Κέβιν Ραντ και το Εργατικό Κόμμα της Αυστραλίας για τη νίκη τους στις εκλογές» προσέθεσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τρεις συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στο Ρέθυμνο
- Σοκ στους Λέικερς με Ντόντσιτς: Νοκ-άουτ από το υπόλοιπο της regular season, αγωνία για τα playoffs
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου
- Αυτοί οι έξι Βέλγοι το 1986 καθόρισαν τον τρόπο με τον οποίο ντυνόμαστε σήμερα
- «Ο καιρός του Πάσχα δεν έχει ακόμη πει την τελευταία του λέξη» – Η σύγκρουση δύο προγνωστικών μοντέλων
- Συγκινητικό: Tο τελευταίο μήνυμα στον Ντιόγκο Ζότα από τη σύζυγό του (pic)
- Πολλοί τραυματίες από το νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία
- Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη στη Θεσσαλονίκη με λεία κοσμήματα αξίας 12.000 ευρω
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442