Ελληνική πρωτοβουλία στην ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια στη σκιά των εξελίξεων στο Κόσοβο
Δέσμη ιδεών πέντε προτάσεων ώστε να δοθεί νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων κατέθεσε η υπουργός Εξωτερικών στην ΕΕ. Οι ελληνικές προτάσεις έρχονται σε μία στιγμή που το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου εισέρχεται σε νέα φάση.
37
Δέσμη ιδεών πέντε προτάσεων, ώστε να δοθεί νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων κατέθεσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ελληνικές προτάσεις έρχονται σε μία στιγμή που το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου εισέρχεται σε νέα φάση, μετά τη νίκη του πρώην ηγέτη του UCK Χασίμ Θάτσι στις εκλογές της Κυριακής και με την ΕΕ να ζητά από του Αλβανούς να μην σπεύσουν στην απόσχιση από τη Σερβία.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, η Ντ. Μπακογιάννη παρουσίασε στους ομολόγους της την πρωτοβουλία της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι θα δώσει «μια νέα δυναμική στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ» των Δυτικών Βαλκανίων και του Κοσόβου.
Σύμφωνα, με τον Γ. Κουμουτσάκο, επιθυμία της Ελλάδας είναι οι λαοί των Δυτικών Βαλκανίων να αισθάνονται ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει την ένταξή τους, εφόσον βέβαια οι κυβερνήσεις τους προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Ειδικότερα, η πρωτοβουλία της Ελλάδας για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων συμπεριλαμβάνει τις εξής πέντε προτάσεις:
1) Να επιταχυνθεί η διαδικασία υπογραφής των Συμφωνιών Σταθερότητας και Σύνδεσης με τη Σερβία και με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
2) Να ενθαρρυνθεί η διαδικασία χορήγησης καθεστώτος υποψήφιων προς ένταξη χωρών στην ΕΕ, τόσο στις χώρες των Δ. Βαλκανίων, οι οποίες έχουν υπογράψει Συμφωνίες Σταθερότητας και Σύνδεσης με την ΕΕ, όσο και στη Σερβία. Ειδικότερα, η Ελλάδα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της για την αίτηση των χωρών αυτών να ενταχθούν στην ΕΕ, το φθινόπωρο του 2008 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2008 να αποφανθεί για το αν θα δώσει το καθεστώς των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.
3) Να ληφθεί απόφαση για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σε μεταγενέστερο στάδιο, βάσει εκπλήρωσης των κριτηρίων που θέτει η ΕΕ στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.
4) Να τεθεί ένας οδικός χάρτης που θα καταργεί την απαίτηση χορήγησης Visa στους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων.
5) Η ΕΕ να αποφασίσει να χορηγήσει πρόσθετη χρηματοδότηση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σέρρες
- Μπορεί μια πίτσα να μαρτυρήσει πότε δουλεύετε υπερωρίες και πότε έρχεται γεωπολιτικός «σεισμός»;
- LIVE: Ολυμπιακός – Φορτούνα Σιτάρντ
- Καιρός: Έρχονται τα πρώτα 40άρια: Μίνι καύσωνας και μετά βροχές και καταιγίδες
- Τσίπρας: Αλλάζουμε τον τρόπο που κάνουμε πολιτική – Το backstage πριν τη συζήτηση με τα μέλη της ΕΛΑΣ
- Ολυμπιακός: Η 11άδα του για το φιλικό παιχνίδι με τη Φορτούνα Σιτάρντ
- Είδαμε (κι εμείς) την «Οδύσσεια» – Το ομηρικό πνεύμα διέπει την ταινία, αλλά δεν πρωταγωνιστεί
- Φωτιά στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας – Σηκώθηκαν 3 εναέρια μέσα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442